середа, 10 серпня 2016 17:18

10 фактів про Марс

 

У Марса деякі риси схожі з Землею. Його клімат має сезонний характер, тут є полярні шапки, вулкани, каньйони та атмосфера. Однак є 10 фактів про червону планету, які варто знати.

1. У Марса 2 природні супутники.
1877 року американський астроном Асаф Холл виявив у Марса два порівняно маленькі супутники. Їх назвали на честь старогрецьких богів Фобоса ("страх") і Деймоса ("жах") – супутників бога війни Ареса (тобто Марса).

2. Марс – четверта планета від Сонця (після Меркурія, Венери і Землі) і сьома за розмірами планета Сонячної системи (діаметром 6792 км). Він у два рази більший за Місяць і в стільки ж разів менший за Землю.

3. Гравітація на Марсі значно нижче, ніж на Землі. Вага людина на четвертій планеті на 62% менше, ніж та, яку вона має зараз. Тобто людина з масою 100 кг на червоній планеті важитиме 38 кг.

4. Маса Марсу становить приблизно 10-ту частину маси Землі.

5. Відстань між Марсом і Землею постійно змінюється. Це відбувається тому, що обидві планети рухаються по своїх орбітах з різною швидкістю, то наближаючись, то віддаляючись одна від одної. Мінімально можлива відстань від Землі до Марса становить приблизно 55 млн км, максимальна – 401 млн км, середня – 225 млн км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 років тому розпочалося підкорення "червоної планети"

6. Температура на Марсі може досягати +20 °C і опускатися до -153 °C. Все залежить від часу доби і року. Клімат на Марсі значно холодніший і більш сухий (на відміну від земного). Основною причиною різниці є відстань від Сонця до четвертої планети.

7. Як і Земля, Марс має кору, мантію і ядро. середня товщина кори планети становить 50 км. Силікатна мантія товщиною у кілька сотень кілометрів огортає невелике ядро, маса якого 5-9 % від загальної маси планети.

8. Гравітація на поверхні Марса є меншою, ніж на Землі. Якби ви стояли на марсіанській поверхні, ви б відчували тільки третину земної гравітації. У зв'язку з цим, людина могла б, наприклад, підстрибнути в 3 рази вище, ніж на Землі.

9. Щоб отримати на Марсі таку ж кількість кисню, яку людина отримує від одного подиху на Землі, людині належить зробити близько 14 500 вдихів. За один подих людина отримує азот, кисень і суміш інших газів.
Атмосфера Марса у сто разів поступається за щільністю земній. Вуглекислий газ становить приблизно 96% атмосфери планети. Крім цього в ній є невелика кількість азоту, аргону та кисню.

10. Об'єм Марса становить 15% від об'єму Землі. Якщо умовно наповнити нашу планету Марсами, то знадобиться більше 6 Червоних планет.

Нагадаємо, що НАСА успішно випробувала прискорювач ракети для польоту на Марс.

Зараз ви читаєте новину «10 фактів про Марс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути