середа, 28 грудня 2016 10:43

Як захоплення фотографією впливає на людину

Як захоплення фотографією впливає на людину

Американські науковці з Університету Ферфілд у Коннектикуті виявили, що часте використання фотоапарата погіршує пам'ять.

Експеримент спеціалісти проводили у Беллармінському музеї мистецтв, повідомляє liza.ua. Науковці спостерігали за поведінкою відвідувачів музею. 15 піддослідних студентів вони попросили запам'ятати експонати візуально. Стільки ж студентів фотографували експозицію.

Наступного дня дослідники перевірили, наскільки добре учасники експерименту запам'ятали експонати, які бачили напередодні в музеї. Виявилося, відвідувачі музеїв, які люблять фотографувати експонати, з побаченого не пам'ятають майже нічого. Натомість в інших побачене відклалося в пам'яті у найменших деталях.

Фахівці кажуть, людина перестає зосереджувати увагу на експозиції, коли робить знімок. Вона думає про процес зйомки. Вчені радять періодично переглядати зроблені знімки, щоб краще запам'ятати побачене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розвинути пам'ять — 4 поради

Психолог Лінда Хенкель з Ферфілдського університету (США) каже, що нинішнє повсюдне захоплення фотографією переходить межі розумного. "Ми сприймаємо фотоапарат як зовнішній пристрій. Ми розраховуємо на те, що камера запам'ятає об'єкт фотографування за нас, тому більше не витрачаємо зусилля на оброблення інформації і спроби запам'ятати те, що відбувається. Найчастіше знімки роблять не для того, щоб вони допомогли пригадати події, а щоб оголосити світу: ось такі почуття я відчуваю тут і зараз", - каже спеціаліст.

Американський психолог називає цей феномен "ефектом порушення пам'яті, пов'язаним із фотографуванням", - пише ВВС.

Фахівці переконані, що цифрові фотоапарати змінили цілі та методи фотографування. Крім того, завдяки соціальним мережам можуть змінюватися і механізми запам'ятовування подій, які ми фотографуємо.

Вчені встановили, що любов до селфі викликає психологічні проблеми. Масове і бездумне фотографування призводить до того, що людина забуває про всі події, які відбуваються навколо.
Зараз ви читаєте новину «Як захоплення фотографією впливає на людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути