неділя, 22 січня 2017 10:40

10 речей у нашому побуті, які випромінюють радіацію
10

Всім відомо, що джерелом радіації є атомні електростанції і ядерна зброя. Однак у побуті можна виявити і менш очевидні джерела радіації. Її вміст не критичний для людського здоров'я, однак спроможний збільшувати радіоактивний фон у людей, які в той чи інший спосіб раніше були під дією радіації.

Gazeta.ua пропонує 10 речей, які містять радіоактивні ізотопи.

1. Евакуаційні знаки

 


У більшості навчальних закладів або офісів можна побачити знаки, які світяться і вказують шлях евакуації. Вони світяться, навіть, коли немає електрики у будівлі. В цьому допомагає радіоактивний ізотоп водню, який міститься в евакуаційному знаці. Якщо знак пошкодиться радіоактивна речовина може "заразити" будівлю і людей.

2. Бразильські горіхи

 


Цей продукт один з найбільш радіоактивних в світі. Містить радій, близько 40-260 бк/кг, що в 1000 разів вище, ніж в інших горіхах.

3. Наповнювач для котячого туалету

 


Наповнювач для котячого туалету має бентоніт - глинистий мінерал, який відмінно може вбирати фекалії і сечу. При цьому котячий туалет містить залишки елементів торію і урану. Через те, що кожного року на звалище потрапляють тисячі тонн наповнювача, існує небезпека того, що ця радіація може з часом потрапити в підземні води.

4. Банани

 


У бананах радіоактивність присутня в генетичному коді. Потрібно з'їсти 5 млн плодів, щоб виникли перші симптоми променевої хвороби. Але спеціальні прилади фіксують досить високий рівень радіоактивності в бананах. Тому варто з великою обережністю споживати їх.

5. Гранітні кухні

 


Якщо на вашій кухні є речі з граніту, існує шанс, що вся їжа, приготована на ній, була випромінена. Граніт добре зберігає природні джерела радіації.

6. Сигарети

 


B склад сигарети входять небезпечні радіоактивні речовини, зокрема полоній -210 та свинець-210. Небезпечні ізотопи добре зберігаються в тютюнових листах протягом всього процесу виробництва сигарет, коли сигарету підпалюють, вони виділяються у вигляді пари в повітря. Концентрація даних ізотопів хоч і невелика, але вони здатні накопичуватися в організмі курця.

7. Стара кераміка і скло

 


Багато предметів гончарного виробництва до 1960 року є радіоактивними. В першу чергу, це стосується посуду червоного і оранжевого кольору, що містить шкідливий для організму людини уран. Саме цей елемент використовувався разом з глазур'ю, якою покривали посуд в ті часи. Те ж саме стосується старого скла з зеленуватим відтінком.

8. Глянцевий папір

 


Для того, щоб виготовити глянцевий папір його покривають каоліном - білою глиною. Як і глинистий матеріал, з якого виготовляють наповнювач для котячих туалетів, ця глина також здатна утримувати уран і торій. Ця глина також використовується в якості харчової добавки.

9. Сканери в аеропортах

 


Ризик від скенерів невеликий. Одне сканування з використанням типового сканера безпеки може передати від 0,005 до 0,01 мілібер, що нижче небезпечного рівня 10,000 мілібер.

10. Вода

 


Чиста питна вода містить невелику кількість радіоактивних елементів. Випиваючи три склянки води в день протягом року організм піддається впливу 0,045 мілібер.

Зараз ви читаєте новину «10 речей у нашому побуті, які випромінюють радіацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути