четвер, 27 листопада 2014 17:25

Зупинка Донецької залізниці може зупинити економіку всієї країни - Мірошниченко

Зупинка Донецької залізниці може зупинити економіку всієї країни - Мірошниченко

Заступник голови Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко вважає, що слідом за зупинкою Донецької залізниці з рейок може зійти економіка всієї країни. Про це він наголосив у коментарі УНН.

За його словами, йдеться про загрозу припинення діяльності найбільших підприємств України, наприклад, металургійних комбінатів-гігантів "Азовсталь" і ММК ім.Ілліча, розташованих в Маріуполі, які не зможуть відвантажувати свою продукцію.

"Я в принципі не розумію логіки: українська армія разом з жителями Маріуполя захищають це стратегічний місто, обороняють його унікальні підприємства від куль і снарядів, а уряд знищує їх розчерком пера. Крім того, будуть зупинені ГЗК, на багато українських ТЕЦ більше не надійде вугілля. Найбільші підприємства країни не заплатять податки. Економічні наслідки катастрофічні. Помилкове рішення, прийняте на державному рівні, яке необхідно виправляти максимально швидко", - зазначив він.

Нагадаємо, керівництво "Укрзалізниці" прийняло рішення змінити порядок розрахунків з перевезення вантажів, що йдуть з Донецької та Луганської областей по Донецькій залізниці. Відтепер вантажовідправникам забороняється оплачувати перевезення вантажу на станції відправлення, а необхідно оплачувати його на станції призначення. У свою чергу Донецька залізниця зупиняє відправку вагонів - як навантажених, так і порожніх - по всіх напрямах. Наразі експерти не виключають, що надалі буде введено додатковий тариф з боку підприємства, і вагони знову почнуть відправляти, але поки мови про це не йде.

Однак, за їх словами, серед ключових наслідків припинення відправки вагонів по Донецькій залізниці, слід враховувати загальну втрату вантажопотоку. У листопаді поточного року з Донецької залізниці відправлялося 17% вантажної бази залізничного транспорту України. Найбільш значну частку в загальноукраїнському обсязі транспортування підприємство генерує в наступних товарних категоріях: кокс (46%), вугілля (38%), чорні метали (37%), брухт чорних металів (18%). При цьому можливе й блокування вантажовідправників "ДЗ", що знаходяться на території, підконтрольній України. Також слід враховувати й можливість втрати ринку збуту: порядку 16% (3,6 млн тонн за листопад) всієї вантажної бази залізничного транспорту України вирушає на станції Донецької залізниці.

Зазначимо, що зупинка Донецької залізниці в зимових умовах приведе до того, що Єнакіївський металургійний завод змушений буде зупинити роботу Макіївської філії, а відновлення виробництва займе до шести місяців. При цьому зупинка Макіївської філії фактично означає вивільнення 1300 робочих місць.

При цьому промислова група буде змушена знизити обсяги виробництва чавуну на ЄМЗ до 25% завантаження потужностей (2 тис. тонн проти 8 тис. тонн). Піврічний простий ЄМЗ буде означати зниження виробництва сталі групою "Метінвесту" на 1 млн тонн. Також це призведе до зниження податкових відрахувань до українського бюджету мінімум на 100 млн грн.

Також існує висока ймовірність зупинки меткомбінатів в Маріуполі, Єнакіївського метзаводу та його макіївського філії, АКХЗ, ХТЗ, ГЗК "Метінвесту" в Кривому Розі, Зуївської ТЕС та інших. Крім того, по ланцюжку зупиняється величезна кількість промислових підприємств по всій Україні. Крім того, можлива зупинка роботи теплової генерації в осінньо-зимовий опалювальний період, оскільки з "ДЗ" щодоби відправляється 69 тис. тонн вугілля, тому можливо, що Зуєвська, Вуглегірська, Старобішевская, Луганська, Кураховськая ТЕС зупинять свою роботу.

Як зазначив з урахуванням наведених даних заступник голови Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, прийняття таких раптових рішень, як зупинка фінансування Донецької залізниці, без комплексної оцінки з боку всіх зацікавлених сторін та залучення експертних груп чревате повним крахом для всієї промисловості країни.

Крім того, зупинка відвантажень на "ДЗ" призведе не тільки до зупинки метпідприємств, що знаходяться на окупованих територіях, а й значно знизить або зупинить виробництво на підприємствах знаходяться на українській території ("Азовсталь", ММК ім. Ілліча).

Зараз ви читаєте новину «Зупинка Донецької залізниці може зупинити економіку всієї країни - Мірошниченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути