четвер, 18 вересня 2014 15:19

Зовнішній борг України суттєво скоротився

Зовнішній борг України суттєво скоротився
Фото: ua.korrespondent.net

Зовнішній борг України на кінець першого півріччя становив $136,8 млрд, скоротившись порівняно з початком 2014 року на $5,3 млрд або на 3,7%.

Такі дані оприлюднено на сайті НБУ., пише Укріфнорм.

"Головним чинником такого скорочення стало зменшення обсягів зовнішніх зобов'язань приватного сектора на $7,4 млрд, тоді як державний борг збільшився за рахунок залучення урядом офіційних кредитів", - зазначили у прес-службі Нацбанку.

Щодо ВВП борг збільшився з 78,1% на початку року до 81,8%.

Зовнішні зобов'язання секторів спільного державного управління і органів грошово-кредитного регулювання з початку 2014 р. зросли на $2,1 млрд - до $33,8 млрд внаслідок залучення у II кварталі урядом кредитів від Світового банку ($750 млн) і ЄС (618 млн євро).

У рамках кредиту stand-by від МВФ у першому півріччі Кабмін і НБУ отримали $3,2 млрд, планове погашення по кредитах становить $2,4 млрд. Зовнішній борг банківського сектора України у першому півріччі скоротився на $1,3 млрд і станом на 1 липня становив $21,3 млрд (12,7% від ВВП).

Обсяг зовнішнього боргу інших секторів економіки знизився на $6,1 млрд - до $81,7 млрд внаслідок скорочення короткострокової кредиторської заборгованості по зовнішньоторговельних операціях на $5,6 млрд (в т.ч. за рахунок курсових змін - на $1 млрд) і зменшення зобов'язань по кредитах на $0,9 млрд.

На кінець І кварталу 2014 р. валовий зовнішній борг України становив $137,4 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішній борг України суттєво скоротився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути