четвер, 16 лютого 2017 13:46

Жінка 13 разів віддавала паролі і втратила з картки 139 тис. грн

Жінка 13 разів віддавала паролі і втратила з картки 139 тис. грн
Закарпаття онлайн

У середньому шахраї грабують карткові рахунки українців на 1402 грн. Торік викрали 340 млн грн. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Олександр Карпов, директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄMA.

Нещодавно клієнтка одного з банків втратила 139 тисяч гривень. 13 разів віддавала шахраям не тільки всі персональні дані та інформацію про картку, а й одноразові паролі. Торік з карток українців викрали в чотири рази більше порівняно з 2015-м.

Як це відбувається?

Найбільша проблема - телефонне шахрайство. Власникам карток телефонують шахраї і представляються співробітниками банків, Національного банку, Служби безпеки. Від такого виду злочину втрати громадян за минулий рік зросли вп'ятеро - до 275 мільйонів гривень.

Які ще найпопулярніші способи видурити гроші у власника картки?

Шахраї створюють сайти-підробки. Торік ми нарахували таких 38, зараз - 174. На них пропонують сплатити за комунальні послуги, поповнити рахунок, переказати з картки на картку. Краще робити це через сайт банку або через офіційні сайти сервісів. На сайті вводите дані про свою картку та картку, чий рахунок хочете поповнити. За кілька секунд останнє поле підмінюють іншим номером і ви відправляєте гроші з картки на чужий рахунок. Якщо це сталося, повідомте про це банк. Там можуть скасувати останні операції. Заплатити за комунальні послуги на таких сайтах не виходить. Після нібито сплати або нічого не відбувається, або приходить повідомлення про неуспішну операцію. Згодом прийде повідомлення з іншого сервісу. У таких спосіб шахраї намагатимуться зняти ваші гроші, використовуючи відому вам інформацію.

Як працюють шахрайські інтернет-магазини?

Шахраї маскують свій сайт-підробку під відомий інтернет-магазин або пропонують купити дуже дешеву річ. Пропонують істотні знижки. Вимагають часткову або повну передоплату. У такий спосіб продають повітря. В Росії поширені шахрайства з сайтами видачі кредитів. У нас таких сервісів небагато, тому ці шахрайства непоширені.

Чи обманюють власників карток у торгових мережах?

Практично ні. Шахрайство в торгових мережах і банкоматах - це 4-5 копійок на 100 гривень. Це небагато. Тому, якщо не користуєтеся інтернет-магазинами, раджу звернутися в банк і обмежити до нуля розрахунки картками в інтернеті. Користуватися карткою тільки в магазинах і банкоматах. Щоб викрасти гроші, зловмисникам потрібен PIN-код і інформація з магнітної стрічки платіжної картки. Щоб підробити цю стрічку, в банкомат вставляють спеціальні пристрої. Щоб дізнатися PIN-код, вгорі чіпляють відеокамеру. Торік банки багато розповідали клієнтам: прикривайте рукою клавіатуру під час набору PIN-кода. Через це таких випадків значно поменшало.

З'явилося щось нове?

У банкоматі злодії встановлювали на отвір для отримання готівки металеву планку в один колір з банкоматом. Під час видачі гроші приклеювалися до неї на двосторонній скотч. Клієнт відходить від банкомату, а шахрай знімає планку й дістає гроші. Таких випадків торік побільшало. Зараз українці поінформованіші про цей спосіб шахрайства. Знають, що відходити в такому разі від банкомату не можна. Перевірити, чи не встановлена планка. Якщо є, її треба зняти і викликати поліцію, поінформувати банк.

Зараз ви читаєте новину «Жінка 13 разів віддавала паролі і втратила з картки 139 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути