четвер, 17 листопада 2022 12:52

"Зерновий коридор" продовжили – у Мінінфраструктури назвали терміни

"Зерновий коридор" продовжили – у Мінінфраструктури назвали терміни
Роботу "зернової угоди" для експорту українського зерна з чорноморських портів продовжили. Фото: eastnews.ua

Роботу "зернової угоди" для експорту українського зерна з чорноморських портів продовжили.

Термін дії початкової угоди спливав 19 листопада. Тепер угода діятиме ще 120 днів – до 19 березня 2023 року. Відповідне рішення ухвалили в турецькому Стамбулі, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков 17 листопада.

Гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об'єднаних Націй і Туреччина, зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зернова угода має діяти ‒ Кулеба назвав основні вимоги до Росії

"Український агроекспорт сьогодні залишається дієвим інструментом протидії світовій продовольчій кризі. З 1 серпня, початку роботи зернової Ініціативи, і до сьогодні Україна експортувала понад 11 мільйонів тонн агропродукції до 38 країн світу. Це значний обсяг, але недостатній. Світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію в найближчий перспективі. Разом з тим можливо збільшити обсяги нашого продовольства для світу", – написав Кубраков у Facebook.

Він додав, що Україна офіційно звернулася до партнерів по Ініціативі з пропозицією продовжити її мінімум на рік та долучити до неї порт Миколаїв. Відповідь ще очікують.

Країна-агресорка Російська Федерація 29 жовтня заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту".

2 листопада президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін заявив про "відновлення участі" в "зерновій угоді".

Відновлення участі РФ у "зерновій угоді" – це вагома перемога України на ґрунті дипломатії. Україна і весь світ наочно продемонстрували РФ, що її шантаж ні до чого не призводить. Свою роль відіграла й принципова позиція світової спільноти, зокрема, ООН і Туреччини, повідомив президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 2 листопада.

Зараз ви читаєте новину «"Зерновий коридор" продовжили – у Мінінфраструктури назвали терміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути