пʼятниця, 29 липня 2016 18:28

Збиткові шахти потрібно закривати, а перспективні - розвивати за підтримки держави – експерт

Збиткові шахти потрібно закривати, а перспективні - розвивати за підтримки держави – експерт

Сьогодні в Україні є збиткові вугільні шахти, які вже технічно неможливо підняти з об'єктивних причин, і які повинні ліквідувати. Вони мають дуже високу собівартість вугілля і тягнуть вниз інші підприємства, які можуть бути рентабельними.

Про це сьогодні в телеефірі NewsOne заявив експерт із питань енергетичного ринку Віталій Карпачов.

"Треба все проаналізувати, і зважено підійти до питання закриття нерентабельних шахт, а перспективні об'єкти необхідно розвивати винятково за підтримки держави", - заявив Віталій Карпачов, зазначивши, що в іншому випадку держава зіткнеться з проблемою страйків шахтарів і перекритими дорогами.

"В коаліційній угоді, яку сьогодні кожен трактує по-різному, мова йде про зниження навантаження на бюджет України - планомірно до 2018 року. Сьогодні ж у нас просто прийнято рішення обрубати всі дофінансування вугільної галузі і тому ми отримали проблему. Розвитку виробництва немає, і за 2 роки нічого не сталося. І тому міністерство змушене усіма силами шукати гроші на виплату заробітної плати, а ні про який розвиток мови бути не може", - заявив Карпачов, відповідаючи на запитання ведучого про багатомільйонну заборгованість із виплати зарплати шахтарям.

За словами експерта, насправді Кабінет міністрів перерозподілив гроші, а не виділив 200 млн грн шахтарям з держбюджету. "50 мільйонів забирають у споруджуваної шахти "Нововолинської" №10 і 150 мільйонів гривень знімають з програми реструктуризації вугільної галузі. Фактично, ці гроші вже виділили в бюджет під цільову програму Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а тепер їх забрали. Тому те, що повинно виконуватися - виконуватися не буде", - сказав в ефірі Віталій Карпачов.

Експерт упевнений, що уряд має знайти комплексний підхід і шляхи вирішення проблеми, а не тільки погашати заборгованості із зарплати і нескінченно дотувати збиткові шахти. "Якщо будуть закриті шахти, всю соціальну інфраструктуру нам доведеться утримувати за рахунок бюджету. Куди підуть ці шахтарі? Ми побудували нові заводи або нові фабрики? Ми створили їм нові робочі місця? Ні, цього немає. І це проблема не міністерства енергетики, це проблема країни. Потрібен комплексний підхід Кабінету міністрів. Вони повинні вирішувати цю проблему", - сказав експерт, коментуючи сьогоднішню акцію протесту шахтарів, які перекрили міжнародну трасу у Львівській області.

Нагадаємо, вранці 29 липня працівники ДП "Львіввугілля" частково перекрили рух на міжнародній трасі Львів - Рава-Руська, вимагаючи виплати заборгованості із заробітної плати. Близько 100 шахтарів безперервно ходили по пішохідному переходу поблизу села Воля-Висоцька Жовківського району Львівської області.

Зазначимо, що організатори акції вивели людей на страйк вже після того, як 27 липня уряд направив 200 млн грн на погашення заборгованості із виплати зарплати працівникам державних шахт.

Нагадаємо, раніше деякі ЗМІ повідомляли, що один з організаторів шахтарських страйків Михайло Волинець таким чином обстоює інтереси бізнесмена Ріната Ахметова, який домагається підвищення закупівельної ціни вугілля.

Зараз ви читаєте новину «Збиткові шахти потрібно закривати, а перспективні - розвивати за підтримки держави – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути