середа, 16 березня 2011 12:57

За рік страховики відсудили в українців 250 млн грн

За рік страховики відсудили в українців 250 млн грн

Майже 250 млн грн відсудили страхові компанії у клієнтів протягом 2010 року. Це на третину більше, ніж за 2009 рік.

Як повідомляє Ліга страхових організацій, страхові компанії 2010 року отримали близько 250 млн грн від реалізації регресних позовів (вимог кредитора про повернення грошової суми. - ред.), що на 31,5% більше, ніж 2009 року.

Суми, отримані по регресах, страховики розглядають як альтернативні доходи. Наприклад, дохід страхових компаній від регресів щодо обсягу страхових платежів в сегменті реального страхування за 2010 рік становить 2,7% (2009 року 2,3%). Більше 40% регресних позовів за програмами КАСКО та ОСАЦВ було передано колекторам (2009 року - близько 30%).

І хоча страхові компанії прикривають своє полювання на клієнтів тим, що вони "за відшкодування реальних збитків страхувальника, але не за його збагачення", всі ці цифри побічно говорять, що страховики досі переживають ресурсний голод і борються за кожну копійку. Наприклад, під час кризи ціна регресних позовів значно знизилася, і відомі випадки, коли страхові компанії готові судитися навіть за пару тисяч гривень.

Нагадаємо, що регреси регулює стаття 27 закону "Про страхування", яка дозволяє страховикові пред'явити регресний позов за договорами майнового страхування до винуватців у розмірі здійсненої виплати, а також стаття 993 Цивільного кодексу, яка передає страховику після виплати право вимоги суми збитку від винної у страховому випадку особи.

Страховик одержує право на регрес тільки після виплати страхового відшкодування і лише у розмірі своєї виплати.

Зараз ви читаєте новину «За рік страховики відсудили в українців 250 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути