неділя, 26 червня 2016 15:57

В Україні можуть зупинитись вантажні залізничні перевезення - ЗМІ

В Україні можуть зупинитись вантажні залізничні перевезення - ЗМІ

Українській залізниці загрожує повна зупинка руху вантажних потягів.

Станом на ранок неділі 26 липня на прикордонних станціях зібралося близько 1700 вагонів - рекордна кількість вагонів, що перевозяться "Другою вантажною компанією" (ДВК), повідомляє "КП в Украине".

Серед цих вагонів - завантажених близько 1000, порожніх понад 700.

Причиною ситуації, що склалася, стало те, що компанія ДВК не заплатила "Укрзалізниці" за послугу перевезення вантажів, крім того, не погашений багатомільйонний борг за попередні перевезення і штрафи за простій.

У квітні 2016 року ДВК отримала суттєві знижки до встановлених тарифів на перевезення транзитних вантажів з Російської Федерації (в основному мова про транзит залізно-рудної сировини з Лебединського і Михайлівського ГЗК). Тим не менш, компанія не розраховується з "Укрзалізницею", навіть маючи пільгові умови.

Відповідно до правил перевезень "Укрзалізниці", для відновлення руху ДВК повинна погасити близько 3-ьох млн грн штрафів і оплатити десятки мільйонів гривень заборгованості за вже здійснені перевезення.

Також, на рахунки "Укрзалізниці" необхідно авансом перерахувати суму для перевезення вагонів, що вже простоюють і надходять - завантажених і порожніх. Лише в такому разі автоматична система "блокування боржників" дасть можливість здійснювати перевезення. Однак через святкові дні це не можливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко остаточно заблокував приватизацію Укрзалізниці

Директор з вантажних перевезень і логістики ПАТ "Укрзалізниця" Іван Федорко запропонував керівництву фінансової дирекції "Укрзалізниці" в ручному режимі в черговий раз "відключити" автоматизовану систему "через чергову фейкову хакерську атаку" протягом вихідних днів, тим самим дозволивши ДВК і далі проводити перевезення без оплати.

Складність ситуації полягає в тому, що щодоби до вже заблокованих вагонів буде додаватись ще мінімум півсотні завантажених вагонів, що прибули з Російської Федерації, і стільки ж порожніх вагонів з Польщі та Словаччини.

Водночас новий глава правління "Укрзалізниці" Войцех Бальчун і член правління Марек Залісний здійснюють перевірку, яким чином міг накопичитися багатомільйонний борг одного з перевізників, і хто з керівників держкомпанії є організаторами, учасниками і виконавцями схеми.

Раніше, відомий блогер Кирило Сазонов звинуватив директора з вантажних перевезень і логістики ПАТ "Укрзалізниця" Івана Федірка в лобіюванні інтересів російських транспортних компаній. За його словами, Федірко змушує начальників доріг і станцій провозити вантажі його компаній в борг, а вантажовідправників "змушує працювати саме з цими компаніями на так званих пільгових умовах".

Нагадаємо, впродовж року Служба безпеки України неодноразово викривала та запобігала спробам російського бізнесу заволодіти стратегічно важливими підприємствами України

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть зупинитись вантажні залізничні перевезення - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути