пʼятниця, 25 липня 2014 11:27

В коворкінгу працюють на сіновалі з котом
17

Фото: Геннадій Гнип

Від 500 до 2000 гривень на місяць коштує оренда робочого місця в коворкінгу. Це спільне приміщення, в якому працюють незалежні підприємці або невеликі групи спеціалістів у галузі IT, дизайнери, рекламісти тощо. В усіх коворкінгах України працює близько 1000 людей, підрахував Олександр Ісаченко, який протягом двох років користувався такими спільними офісами Києва.

"Коворкінги можна поділити на дві великі групи. Повноцінні - куди приходять з єдиною ціллю — працювати. Є закриті коворкінги: потрапити туди можна тільки за рекомендацією. А на місця, що звільнюються - черга. Також існують вільні простори. Їхня основна модель - продавати час, який там перебуває гість. Вранці та вдень, коли приміщення не заповнене відвідувачами, вони пропонують працювати фрілансерам та підприємцям. В столиці працюють до двох десятків коворкінгів. Найближчим часом я додам на свій сайт ще два. Це бізнес-центри, які мають офіси відмінної якості, в хороших місцях, з гарним обслуговуванням: ресепшеном, охороною та іншим. У кризу в них є приміщення, що простоюють. Хочуть спробувати себе на цьому ринку", - каже Ісаченко.

Підприємці, які працюють в коворкінгах кажуть, що приходять туди за робочою атмосферою, престижним місцем та економією витрат, порівняно з орендою окремого приміщення. Коворкери можуть закріпити за собою робоче місце або сідати на вільний диван, крісло чи гамак. Їм забезпечують електрику, інтернет, можливість роздрукувати документи. Завжди безкоштовні кава, чай, молоко та печиво.

Співвласник "Польського центру" Іван Литвин з двома співробітниками витрачає в коворкінгу менше, ніж на оренду окремого 15-метрового приміщення в офісному центрі біля метро.

"До того ж тут можу без додаткової плати двічі на тиждень проводити заняття з польської мови в переговорній кімнаті", - додає він.

"Раніше я працювала в звичайному офісі з кабінетами на Подолі", - розповідає менеджер по роботі з клієнтами Ольга Лущинська. - "Монотонна робота, ніяких сторонніх людей, спілкування. Фірма зняла для мене місце в коворкінгу. Тут дуже творча атмосфера. Приклад сусідів, які роблять успіхи, надихає. Через два місяці після переїзду я відкрила власний маленький бізнес: інтеренет-магазин краваток-метеликів".

Розробник програм для iPhone, бельгієць Тес Матесон каже, що пішов у коворкінг, бо жив у хостелі і працювати там було неможливо.

В регіонах коворкінгів менше. Але вони пропонують часом унікальні послуги. Наприклад, в донецькому "Oficer" є кур'єр та водій з власним автомобілем. Харківське "Новое место" облаштовує величезний простір на 1500 кв. м. у якому працюватиме близько 100 людей. Згодом поверхом вище планують обладнати хостел.

 

Коворкінг як вид робочого простору народився у США. У 1980-х роках це були кол-центри для мандрівних торгівців. Там був спільний секретар, переговорні кімнати, меблі. Перший український коворкінг "Вулик" відкрився в Києві у 2008 році.

 

Зараз ви читаєте новину «В коворкінгу працюють на сіновалі з котом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути