Ексклюзиви
четвер, 10 грудня 2015 18:46

Уникнути девальвації гривні можна було невиплатою пенсій - експерт

Уникнути девальвації гривні можна було невиплатою пенсій - експерт

Сьогодні долар в обмінниках купують по 23.96 грн., продають - по 24.95. А ще три місяці тому, в жовтні долар купували по 22,66, продавали по 21,81.За останні два роки гривня знецінилася утричі.

"У нас немає фіксації курсу долара. Якщо ж поставити це за мету - можна було зупинити послаблення гривні, але це було б негативно впливало на решту економіки", - говорить Gazeta.ua старший економіст Центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

На його думку, восени виріс попит на валюту через початок опалювального сезону та необхідносты закуповувати газ за кордоном. При цьому впала валютна виручка у основних експортерів - металургів та аграріїв через світове зниження цін на сировину.

"Якщо у нас зростає попит на валюту, відповідно, її більше купують. Можна було б обмежити кількість гривні, за яку б цю валюту можливо придбати. Наприклад, перестаємо вчасно виплачувати вчасно пенсії й зарплати бюджетникам. Менше грошей буде в економіці, менше їх піде й на валютний ринок. Але чи доцільно це зараз, коли пенсії й зарплати стали меншими через інфляцію? Заморожування курсу долара можливе, але це було б дуже болісно для суспільства", - підкреслив Олександр Жолудь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стабільність гривні залежатиме від ціни на харчі та метал - експерт

За словами експерта, для виходу з цієї ситуації Національний банк йде на досягнення прогнозованого рівня інфляції, замість орієнтації на курс долара.

Нагадаємо, офіційний курс долара до гривні протягом 2015 року зріс майже на 45 %, з 15.7 грн./дол. до 22.9 грн./дол.

Зараз ви читаєте новину «Уникнути девальвації гривні можна було невиплатою пенсій - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути