понеділок, 25 березня 2013 17:18

Україна не витримає спотових цін на газ - "Газпром"

Україна не витримає спотових цін на газ - "Газпром"
Олексій Міллер зауважив, що спостерігається процес зміни основного вектора поставок енергоносіїв

Ціна на російський газ, що поставляється в Україну, істотно нижча від спотової ціни, що встановилася в континентальній Європі.

Про це заявив журналістам глава "Газпрому" Олексій Міллер, відповідаючи на питання, чи обгрунтовано Україна скаржиться на високі ціни на російський газ.

"Наприклад, на британському торговому майданчику минулої п'ятниці ціна на газ досягала позначки в 800 доларів за тисячу кубометрів, що майже в два рази перевищує ту ціну, за якою "Газпром" поставляє газ в Україну в рамках довгострокових контрактів", - нагадав Міллер.

За його словами, зараз наочно спостерігається процес зміни основного вектора поставок енергоносіїв, в тому числі зі спотового ринку, який зміщується від Європи в Азіатсько-тихоокеанський регіон, який є більш перспективним і ємким.

"Так, у січні Катар зменшив обсяг поставок на британську спотову майданчик на 30% щодо показника минулого року. Ця обставина також штовхає європейські ціни на газ вгору. Україна не витримає спотових цін", - застеріг глава "Газпрому".

Зазначимо, що 22 березня спотові ціни на газ з постачанням "того ж дня" на головній торговельній площадці Європи - британській National Balancing point дійсно злетіли до $804 за тис. куб. м через аварійну зупиннку газопроводу з Бельгії у Велику Британію Interconnector.

Однак вже о 15:45 того ж дня магістраль повернулася до роботи і ціни скоректувалася до $534 за тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Україна не витримає спотових цін на газ - "Газпром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути