понеділок, 21 грудня 2015 12:50

Україна наполягає на власних умовах реструктуризації "боргу Януковича"

Україна наполягає на власних умовах реструктуризації "боргу Януковича"
Фото: unian.net

Україна не отримувала від Росії офіційної пропозиції з реструктуризації єврооблігацій на 3 млрд дол. після відмови від пропозиції Києва.

Про це повідомив урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Віталій Лісовенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми офіційних пропозицій не отримували від Росії. У нас була пропозиція, оригінальна, на яку вони відповіли, що не хочуть з нами розмовляти. Тому, м'яч на їхньому боці", - сказав він.

Якщо російська сторона буде готова до переговорів щодо цінних паперів, то реструктуризація буде проходити в рамках критеріїв програми Міжнародного валютного фонду і обмежень, які містяться в умовах випуску нових суверенних єврооблігацій від 12 листопада 2015 року, додав Лісовенко.

Там, зокрема, зазначено, що будь-яким учасникам, які не прийняли пропозицію щодо реструктуризації та обміну єврооблігацій, Україна не може дати кращі умови.

"Наша публічна і юридична позиція наступна: ми готові до діалогу, але в рамках тих обмежень, які є об'єктивними, і які від нас не залежать. Вони поза межами нашого впливу і ми повинні їх виконувати", - сказав він.

Коментуючи погрози РФ судитися з Україною через відмову погасити єврооблігації, Лісовенко повідомив, що Київ готовий до можливих судових позовів, у тому числі до спроб заблокувати українські активи за кордоном.

"Ми готові до цього. Ці питання вже давно опрацьовані нашими юристами", - сказав він.

Нагадаємо, 18 грудня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк оголосив про введення мораторію на виплату боргу за російським єврооблігаціями.

Цей кредит уряд України залучив у грудні 2013 року, за президентства Віктора Януковича. Влада України неодноразово називала його хабарем екс-президенту за непідписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

Україна пропонувала Москві реструктуризацію боргу на тих самих умовах, що й іншим кредиторам: списання 20% і відтермінування погашення на 4 роки.

У свою чергу президент Росії Володимир Путін заявляв про готовність відтермінувати борг України на три роки (по 1 млрд дол. в 2016-2018 роках). Однак офіційної пропозиції від РФ уряд України так і не отримав.

Зараз ви читаєте новину «Україна наполягає на власних умовах реструктуризації "боргу Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути