пʼятниця, 26 грудня 2014 10:43

Україна може втратити європейський ринок через збір на імпорт

Україна може втратити європейський ринок через збір на імпорт
Фото: dt.ua

Законопроект про введення додаткового імпортного збору з усіх товарів, яке підтримала в четвер, 25 грудня, в першому читанні Верховна Рада, не відповідає правилам Світової організації торгівлі (СОТ) і може позбавити Україну безмитного режиму торгівлі з Євросоюзом.

Про це йдеться в прес-релізі Європейської бізнес-асоціації (EBA), передає FINANCE.UA.

Введення збору, як зазначили в асоціації, призведе до зростання цін для споживачів і викличе труднощі для компаній-імпортерів, погіршивши умови ведення бізнесу в Україні. Сам законопроект, як зазначили в асоціації, порушує Генеральну угоду з тарифів і торгівлі СОТ та інші міжнародні договори.

При цьому Київ, заявляють в асоціації, не погодив введення збору з Євросоюзом, хоча був зобов'язаний це зробити. "Це, в свою чергу, загрожує скасуванням безмитного режиму, в односторонньому порядку наданої Європейським союзом для українських товарів", – попередили в асоціації.

У четвер Рада з третьої спроби підтримала в першому читанні законопроект "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року", який покликаний зрівноважити платіжний баланс України і допомогти поповнити бюджет.

Законопроект передбачає введення збору на 12 місяців з 1 січня 2015 року. Імпорт продуктів пропонується обкласти збором у 10 відсотків, решта товари – в 5 відсотків. При цьому його пропонується не застосовувати для ввезення газу, нафти і нафтопродуктів, енергетичного вугілля, електроенергії та гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, що під час засідання Ради міністр фінансів Наталя Яресько стверджувала, що законопроект щодо мит на імпорт погоджений з партнерами України в Євросоюзі та Міжнародному валютному фонді та є тимчасовим заходом, впровадженим з метою скорочення імпорту і збалансування платіжного балансу. За словами міністра, впровадження законопроекту дозволить внести в бюджет 17,6 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Україна може втратити європейський ринок через збір на імпорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути