четвер, 14 лютого 2013 15:30

Україна майже віддала "трубу" в руки "Газпрому" і Кремля - експерт

Україна майже віддала "трубу" в руки "Газпрому" і Кремля - експерт
Фото: obozrevatel.com

Україна та Росія практично досягли згоди щодо створення двостороннього консорціуму на базі української газотранспортної системи.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, посилаючись на власні джерела.

"У мене є інформація, що сторони дуже серйозно підійшли до створення газотранспортного консорціуму. Скоріше за все, я би так сказав, що Україну дотиснуть в цьому питанні, на жаль", - сказав Боровик.

За його словами, до консорціумі обов'язково має брати участь Євросоюз.

"Але що стосується умов, за якими має бути створений цей консорціум, то найголовнішою умовою має бути його створення за участі європейської сторони. Чи це буде виділений Єврокомісією суб'єкт господарювання, чи це буде окрема компанія – не так важливо. Але це стратегічний крок держави. І якщо ми створимо такий консорціум на європейських основах, то ніколи жодна компанія не ввійде до такого консорціуму, якщо там не буде закладено європейських принципів права. І якщо ми створимо консорціум за участі Європи, то ми станемо під одну парасольку енергетичного законодавства, яке є в Європі", - зазначив Боровик.

Експерт наголосив, що у двосторонньому консорціумі Росія отримає всі важелі у газотранспортному консорціумі.

"У будь-якому випадку, якщо ми створимо консорціум на двох - це значить віддати весь менеджмент, весь вплив на держпром, вплив на формування транзитної ставки, на проведення тендерних процедур, на керування всією газотранспортною системою в руки Росії, "Газпрому" і Кремля. Цього допустити не можна. Тому всіма силами треба добиватись створення консорціуму на трьох", - підсумував Боровик.

Зараз ви читаєте новину «Україна майже віддала "трубу" в руки "Газпрому" і Кремля - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути