четвер, 27 грудня 2012 20:56

У 2013 році ціни на продукти залежатимуть від курсу гривні - експерт

У 2013 році ціни на продукти залежатимуть від курсу гривні - експерт
Марія Колесник Фото: biz.liga.net

Наступного року ціни на товари та послуги залежатимуть від курсу валюти. Так вважають у консалтинговій компанії "ААА". Різні експерти прогнозують знецінення нацвалюти від 8,8 до 13 грн за долар.

"Курс гривні впливає на вартість пального, оновлення устаткування на підприємствах, ціни комунальних послуг. Чим нижче падатиме гривня, тим більше все це дорожчатиме. Також підніматимуться ціни на молокопродукти, хліб, овочі та фрукти. Бо у їхню вартість закладені витрати на зберігання і транспортування", - вважає аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.

У кінці листопада піднялися ціни на гриби та цитрусові на 20-30%. Якщо кілограм шампіньйонів коштував 14-16 грн, то зараз його продають на столичних ринках по 19-23 грн, мандарини та апельсини подорожчали на 3-5 грн.

"Свинина також подорожчала на 5-7 гривень за кілограм. У кінці січня ціни трохи опустяться, але такими, як у середині листопада, вже не будуть", - зауважила Колесник.

Через те, що врожай картоплі в Україні був дуже високим – понад 20 млн тонн, ціни на неї за теперішнього курсу і не надто суворої зими не мають підвищитися.

"У супермаркетах і на базарах вона коштуватиме до 4 гривень за кілограм. Якщо зима буде суворою, то багато картоплі померзне. Тоді її ціна буде приблизно 5 гривень. Те саме стосується й інших овочів – буряка, моркви та цибулі", - зазначила вона.

За її словами, у разі різких валютних коливань, огородина до березня підніметься в ціні на 20-30%, м'ясо – на 10-15%.

"Вартість м'яса після березня залежатиме від ситуації із закупівельними цінами на худобу. Бо зараз вони опустилися на півтора відсотка. Якщо ця тенденція продовжуватиметься, то населенню буде не вигідно здавати на забій тварин. Вони почнуть їх вирізати, молодняк не заводитимуть. М'яса на ринку стане на 10-15% менше, тому воно подорожчає на 20-30 відсотків", - додала Колесник.

Нагадаємо, у 2012 році найбільше подорожчали проїзд у громадському транспорті, алкоголь і тютюн, повідомляють в Держкомстаті. Вартість проїзду піднялася в ціні на 9,1 %, алкоголю й тютюну — на 7,6% і м'яса – на 8,3%. Подорожчання відбувалося через збільшення акцизів і підняття вартості пального.

Зараз ви читаєте новину «У 2013 році ціни на продукти залежатимуть від курсу гривні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути