четвер, 30 серпня 2012 06:49

Тиск Росії на українських виробників політично вмотивований - Палій

Тиск Росії на українських виробників політично вмотивований - Палій
radiosvoboda.org

Вступ Росії до Світової організації торгівлі, а України до Зони вільної торгівлі СНД ніяк не вплинули на покращення торговельних відносин України з Росією. Таку думку у коментарі для Gazeta.ua висловив політолог Олександр Палій.

Так він прокоментував рішення Росії про збільшення утилізаційного збору для транспортних засобів, вироблених в Україні. На думку фахівця, це рішення було ухвалене на національному рівні Москвою, тобто відбулося з публічним приниженням інтеграційних структур Євразійської комісії, ЄЕП і Митного союзу.

"До нинішньої української влади з дуже великими труднощами, через численні публічні приниження, доходить, що політика Росії щодо України - політично, а не економічно мотивована, принаймні сьогодні, - зазначає політолог. -  Найбільш явно деструктивна позиція Москви виявляється в газовому питанні, де Росія пішла на колосальні політичні й економічні витрати, аби зрушити з мертвої точки питання побудови газопроводу "Південний потік" в обхід України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" відзвітував про успішне випробування "труби" в обхід України

Фахівець звернув увагу на те, що Болгарія отримала ще одну знижку на російський газ на 11%, яку оформили заднім числом, з 1 квітня цього  року. Раніше більших знижок на газ в обмін на участь у  російських обхідних проектах домоглися низка держав, включно з найбільшими  споживачами російського газу - Німеччиною, Італією й Туреччиною.

"На ці  витрати Росія йде в умовах реального здешевлення газу на світових ринках та перспективи його прискорення, - пояснює Палій. - За базовим прогнозом Мінекономрозвитку Росії середня ціна на газ поза СНД впаде до $393 в 2012 році до $366 у 2015 році. Тим часом провідні іноземні інвестори виходять з російських проектів газовидобутку на шельфі через їхню нерентабельність, як нині французька Total та норвезька Statoil заявили про зупинку розробки Штокмановського родовища газу. Експорт російського газу в 2012 році знизиться , за базовим прогнозом Мінекономрозвитку Росії до 193 зі 197 мільярдів кубометрів у 2011 році. До того ж труба "Південного потоку" у півтори рази довша в порівнянні з українським наземним варіантом, а тривалість експлуатації підводної частини газогону становитиме лише 35 років".

На думку політолога, усе це свідчить про те, що нашкодити Україні стало для когось у Москві ідеєю-фікс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: 2016 рік стане переломним для газового ринку

"Москва іде на більш-менш взаємовигідні відносини з Україною лише там, де не може обійтися без неї, - каже Палій. - Останнім часом це актуально для Росії у ракетобудуванні, подекуди в авіації тощо. У всьому іншому обсязі торгівлі Україна має бути готовою кожної миті бути викинутою з ринку Росії, починаючи від автомобілів і до українських сирів, навіть всупереч інтересам російських споживачів".

За словами Палія, у відносинах з Росією "діють не звичайні закони економіки, а такі ж, які діють при продажу російських автомобілів ВАЗ. У той час як інші автовиробники підвищили ціну своїх моделей  в основному у зв'язку зі стабільним попитом в середньому на 2-3%, "АвтоВАЗ" за останнє півріччя підняв ціни більш ніж на 8%, при тому, що попит на деякі автомобілі компанії впав на 18,5%.

Фахівець назвав парадоксальною ситуацію, коли керівництво цієї фірми пояснило підвищення цін зниженням попиту, що, мовляв, спричинило зростання витрат на виробництво. За словами Палія, "такі відносини зі споживачами і партнерами можуть існувати лише в пострадянській економіці, де, як у відомому радянському фільмі, завжди можна сказати — а якщо не будуть брати, відключимо газ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чинна влада не зацікавлена в зниженні ціни на газ - експерт

Єдиним виходом Олександр Палій називає реальні досягнення України.

"На понт Москву не візьмеш, вона, як відомо, сльозам не вірить. Розмови українського уряду про зниження споживання газу і збільшення  власного видобутку - цілком слушні, проте довгий час це були переважно слова. Адже, за даними Держстат видобуток природного газу в Україні у січні-липні 2012 року скоротився у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року на 0,1%, а нафти на 5,1%. У попередні роки скорочення було ще більшим. За всього бажання важко назвати такі факти позитивною тенденцією", - підсумував Олександр Палій.

Зараз ви читаєте новину «Тиск Росії на українських виробників політично вмотивований - Палій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути