понеділок, 24 жовтня 2016 15:04

Сучасні методи управління витискають корупцію з державного сектора - глава Укренерго Ковальчук

Сучасні методи управління витискають корупцію з державного сектора - глава Укренерго Ковальчук

Ліквідація корупційних схем і ефективне управління підприємствами державного сектору досягається застосуванням сучасних методів управління, таких як корпоратизація, наглядові ради, проведення чесних конкурсів і тендерів.

Про це заявив виконувач обов'язків директора ДП НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Я не бачу в нашій країні - з автократичною і важкою моделлю управління державним майном - альтернативи корпоратизації держпідприємств. Тільки треба забезпечити прозорість і ясність вибору наглядових рад. Не можна дозволяти, щоб один директор державної компанії і один міністр, який ним керує, самостійно вирішували всі питання. Особливо зважаючи на те, як часто змінюються ці керівники. Має бути культура, розвиток підприємства, повинен бути колегіальний орган, який обирать на тривалий термін, наглядова рада, незалежні директори. Я радий був би бачити в Укренерго незалежну раду, куди б обов'язково входили представники наших найбільших кредиторів, тому що 70% інвестицій - це кошти міжнародних фінансових інституцій. Повинні бути присутні інші контролюючі органи, незалежні компетентні енергетики та управлінці, які колегіально і на підставі прозорих і зрозумілих принципів формували б політику управління підприємством",- заявив Ковальчук.

Глава Укренерго поділився досвідом ліквідації корупційних схем на тендерах: "Був попередній менеджмент, який так успішно "тендерив", що до моменту мого призначення інвестиційну програму було виконано лише на 7%. Це відбувалося так: "Тендер провели?" - "Так, але не той переміг". - "Занадто дешево. Треба скасувати, давайте ще раз проведемо". Зокрема щодо скандальних трансформаторів, які будь-що потрібно було купити саме стільки і саме за такою ціною. І якби не заборона АМКУ, їх би купили і плювали б на громадський резонанс. В результаті трансформатори не купили, купу інших закупівель теж не провели. Ми починаємо проводити тендери далі, ті ж трансформатори купуємо на 1,1 млрд грн дешевше і з авансом не 100%, а 40%. Наше завдання - купити те саме, але дешевше. Коли ми завершили цей процес, то отримали середню економію понад 40% по всіх закупівлях. Ми заощадили 400 гривень кожній українській родині за останній рік".

Всеволод Ковальчук також наголосив, що Укренерго націлене на корпоратизацію.

"Не чекаючи прийняття нормативних документів Мінекономіки і Кабінетом міністрів щодо імплементації корпоративного управління державними підприємствами, ми залучили Baker&McKenzie для розробки положення про наглядову раду, нової версії статуту підприємства, інших документів для максимального прискорення цих процесів. Крім того, зобов'язання перед ЄБРР корпоратизувати Укренерго Україна взяла на себе ще 8 років тому. Зараз очікуємо подальших кроків у цьому напрямку від Міністерства енергетики, Міністерства економіки та Кабінету Міністрів України", - розповів глава Укренерго.

Зараз ви читаєте новину «Сучасні методи управління витискають корупцію з державного сектора - глава Укренерго Ковальчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути