понеділок, 30 березня 2015 13:16

Столичні супермаркети свідомо завищили ціни на 20-30% - АМКУ

Столичні супермаркети свідомо завищили ціни на 20-30% - АМКУ
Фото: businessua.com

Продуктові мережі Києва змовилися задля обмеження конкуренції, що призводить до необґрунтованого завищення цін на продукти на 20-30% і більше. Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ) після розгляду справи про порушення найбільшими торговельними мережами Києва законодавства про захист економічної конкуренції.

"Комітетом встановлено, що, незважаючи на проконкурентну структуру ринку роздрібної торгівлі, яка має забезпечувати зниження цін (або недопущення їх необґрунтованого зростання) і підвищення якості товарів, фактично ринок діє в режимі суттєвого обмеження конкуренції в результаті антиконкурентних узгоджених дій його основних учасників. У результаті відбувається необґрунтоване підвищення на 20-30% і більше цін на продовольчі товари, які платять кінцеві споживачі", - йдеться в повідомленні.

Серед можливих шляхів врегулювання проблеми АМКУ називає створення ефективних механізмів саморегулювання ринку з урахуванням позитивного досвіду Євросоюзу, а саме - впровадження Правил професійної етики серед гравців ринку продуктового рітейлу. При цьому в комітеті наполягають, що документ має бути обов'язковим для виконання.

Нагадаємо, минулого тижня АМКУ рекомендував 13 найбільшим торговельним мережам знизити ціни на продовольчі товари.

Раніше, в 2012 році, АМКУ звинуватив найбільші торговельні мережі України в картельній змові та необгрунтованому завищенні цін на продукти харчування. Тоді торговельні мережі застосували схожі механізми, які призвели до економічно необґрунтованого підвищення цін на продукти. Зокрема, ціни на молочку, макарони, олію, крупи, м'ясо і рибу у 2011 році та на початку 2012 року підвищилися на 15-60%. Водночас індекс споживчих цін тоді зріс лише на 13,5%.

Законодавство передбачає максимальні штрафні санкції за такі дії в розмірі до 10% доходу компаній-відповідачів, що в абсолютних цифрах становило близько 20 млрд грн. Однак у листопаді 2014 року АМКУ відмовився накласти штраф на рітейлерів, але збирався змінити правила гри на ринку роздрібної торгівлі. Комітет неодноразово обіцяв винести остаточне рішення у справі про картельну змову мереж "найближчими тижнями". Однак цього не сталося й донині.

Зараз ви читаєте новину «Столичні супермаркети свідомо завищили ціни на 20-30% - АМКУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути