четвер, 14 березня 2013 15:27

Селяни хочуть об'єднуватися в молочарські та зернові кооперативи

Понад 84% сільських і селищних рад підтримують створення обслуговуючих сільгоспкооперативів. Таку відповідь дали понад 9 тисяч голів сіл та селищ, які взяли участь в опитуванні, організованому Мінагрополітики. Заробляти гроші селяни готові, об'єднуючись у кооперативи, що спеціалізуються як на тваринництві, так і рослинництві. Згідно з опитуванням, найбільше одноосібники зацікавлені працювати в кооперативах, які заготовляють молоко та вирощують і зберігають зернові. Про це повідомила директор державної установи "Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів "Агроосвіта" Ірина Синявська.

"Якщо розглянути напрямки діяльності обслуговуючих кооперативів, то респонденти визначили найбільш пріоритетними заготівлю молока ? 5849 респондентів, або 54%, а також вирощування та зберігання зернових ? 4182 сільські та селищні ради", ? зазначила Ірина Синявська.

Вона також зауважила, що, на думку сільських громад, щоб дати сільгоспкооперації потужний поштовх, держава має надати свою допомогу. Так, частина опитаних – 68% ? вважає за необхідне запровадити пільговий режим оподаткування. Інші ж підтримують ідею надання пільгових кредитів чи компенсації відсоткових ставок за ними.

"Розвиток кооперативного руху та підтримка його з боку держави є необхідною передумовою відродження українського села. Наразі влада забезпечила всі умови для того, щоб селяни об'єднувалися в кооперативи. Оскільки саме кооперативи дадуть змогу дрібному виробнику отримати дотації, субсидії, кредитну підтримку тощо", ? наголосила директор "Агроосвіти".

Окрім того, на переконання Ірини Синявської, кооперативи можуть стати ефективним механізмом згуртування селян та дадуть можливість вирішити цілу низку не тільки економічних, але й соціальних проблем.

Зараз ви читаєте новину «Селяни хочуть об'єднуватися в молочарські та зернові кооперативи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути