пʼятниця, 06 січня 2012 13:00

"Селян ніхто не питав, чи ця земля їм потрібна" - експерт про земельну реформу

"Селян ніхто не питав, чи ця земля їм потрібна" - експерт про земельну реформу

Слід відмовитися від радикальних закликів повернути землю у власність держави.

Таку думку в інтерв'ю Газеті по-українськи розповів президент асоціації "Земельна спілка України" Андрій Кошиль.

"Україна не може взяти досвід якоїсь держави і повністю перенести його в наші умови. У нас чимало місцевих особливостей. Наприклад, у країнах Західної Європи власність на землю формувалася століттями, вона є відносно сталою. Приватизації як такої не було, землею в основному володіють ті, хто її обробляє чи успадкував. А в нас тотальну приватизацію провели не так давно. Близько 7 мільйонів людей, які працювали в сільськогосподарських підприємствах, отримали ділянки. Їх навіть не питали, чи ця земля їм потрібна", - зазначив він.

Більшість власників тепер — літні люди, які не мають ані фінансових, ані технічних, ані фізичних можливостей щось із землею робити.

"У такій ситуації майбутній земельний ринок може стати комфортним тільки для якогось одного гравця — держави, сільгосппідприємств, фермерів чи власників паїв. Нормально така система не функціонуватиме. Наприклад, якщо держава вирішить за рахунок агробізнесу розв'язати соціальні проблеми селян і встановить високу орендну плату на землю, то агропідприємства зупиняться, країна відчуватиме нестачу продовольства. Інший варіант — переваги отримують сільськогосподарські підприємства: їх звільняють від податків і необхідності підтримувати жителів села. Тоді чекайте соціального вибуху", - аналізує Кошиль.

На його думку, слід відмовитися від радикальних закликів повернути землю у власність держави, а потім здавати її в оренду.

"Треба нарешті зрозуміти — люди свою землю добровільно не віддадуть", - запевнив експерт.

"По-друге, реформі потрібна послідовність і наполегливість. Якщо ніхто не контролюватиме дотримання законів або не будуть створені умови для їх виконання, позитивних змін не дочекаємося".

"Третє — законодавча база повинна бути економічно доцільною, однозначною в розумінні та не містити в собі потенційних корупційних ризиків".

Повну версію інтерв'ю читайте у свіжому номері Газети по-українськи від 6 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Селян ніхто не питав, чи ця земля їм потрібна" - експерт про земельну реформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути