четвер, 11 вересня 2014 16:23

Росія скаже, що Україна відбирає газ - експерт про європейський реверс

Росія скаже, що Україна відбирає газ - експерт про європейський реверс
Фото: institute.gorshenin.ua

Кремль шукає і знаходить, за що чіплятися, аби назвати Україну крадієм російського газу. Саме за цим сценарієм грає "Газпром". Говорить експерт, голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

"Росія відкликала угоду з "Нафтогазом", яка регламентує відхилення від об'ємів щоденного проходження газу Україною. Умовно кажучи, без цієї угоди сьогодні можна пустити менше газу, завтра - більше. Відозва свідчить, що вони шукають спосіб, який дозволить сказати, що Україна відбирає природний газ. Це можуть бути навіть 1-2%. Росія готується до такого сценарію", - зазначає експерт.

Боровик нагадав, як у 2009 році Росія казала, що Україна відбирає газ. За це російська сторона заплатила штрафи, бо таки зменшила об'єми поставок. "Це не говорить, що вони не підуть на ризики. Вони будуть показувати, "хто в домі хазяїн". Але недовго", - каже він.

Готується й інший варіант. "У цьому сезоні ми будемо спостерігати масштабну енергетичну війну. Тому що Росія вже закачала газ у підземні сховища Європи. "Газпром" хоче повністю осушити українську ГТС на період осені-зими і не постачати природний газ через територію України. Скільки газу у сховищах - невідомо. Якщо приблизно, його вистачить на 2-3 тижні", - слова експерта.

На "газовому фронті" є місце для блефу. Проблема і в тому, що північна країна не мислить економічними методами, це відіб'ється на стані країни і посприяє ще більшій її ізоляції.

"Через 5, максимум 10 років, "Газпром" буде однією з 30 компаній, які постачають енергоносії Європі. Такої монополії вже не буде. Золоті часи пройшли. Зрозуміло, що Росія хапається за всі можливості контролю. Вони вже переступили межу цивілізованих відносин. До них ставляться з обережністю. Цьому уряду ніхто і ніколи не буде довіряти", - зробив прогноз Боровик.

Зазначимо, нині "Газпром" працює на те, аби "відрізати" Україну від реверсу з Європи. Компанія зменшила тиск подачі Польщі, Словаччині і Німеччині.

Зараз ви читаєте новину «Росія скаже, що Україна відбирає газ - експерт про європейський реверс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути