вівторок, 09 вересня 2014 16:04

Експерт розповів, як Росія може "відрізати" Україну від реверсного газу

Експерт розповів, як Росія може "відрізати" Україну від реверсного газу
Фото: glavcom.ua

У російського "Газпрому" є кілька способів, як перервати реверс газу з Європи в Україну.

Про це з кореспондентом Gazeta.ua говорив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. Він проаналізував перспективи "газової політики" Російської Федерації в ЄС.

"В Європі є надлишки російського газу, які вони наразі продають Україні. Росія ж хоче зменшити поставки газу до Європи, щоб цих надлишків не було. Тут не йдеться про повне "прикриття" постачання", - зазначив експерт.

Газізуллін перерахував способи, як російська сторона може "боротися з Європою", аби газ не діставався Україні. "РФ може викупити вільний газ. Може викачати його зі сховищ. Може підвищити ціну на європейських ринках, але не зменшити обсяг вільного газу. Ось це Росія може - тобто діяти на основі комерційних правил. Зміна обсягів постачання має бути узгодженим рішенням, погодженим сторонами. Бо можуть бути юридичні наслідки", - розповів він.

Утім, на "газові відносини" Росії і Європі впливає не тільки реверс в Україну.

"РФ не хоче визнавати третій енергетичний пакет. В ЄС відбуваються зміни, вони адаптуються до нового. А Росія не згодна. Є ґрунтовний конфлікт через лібералізацію газового ринку ЄС. Ось це може призвести до суду: Росія думає, що її права порушуються, що порушуються і довгострокові договори. Тут можливий арбітраж: через глобальні відмінності у баченні "Газпрому" і європейських компаній", - підсумував Газізуллін.

Зазначимо, 9 вересня у пресі з'явилася інформація про те, що Росія погрожує ЄС зменшити постачання природного газу. Про це написала Financial Times з посиланням на європейського дипломата. РФ стурбована реверсом в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як Росія може "відрізати" Україну від реверсного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути