пʼятниця, 09 жовтня 2015 10:04

РФ може втратити турецький ринок газу і понад $9 млрд на рік

РФ може втратити турецький ринок газу і понад $9 млрд на рік
Володимир Путін та Реджеп Ердоган. Фото: bglogist.com

"Газпром" може втратити 9,2 млрд дол. в рік, якщо Туреччина відмовиться від закупівель газу через вторгнення російських військових літаків в її повітряну зону.

Про це пише "РБК".

"Ми є покупцем номер один природного газу з Росії. Втрата Туреччини буде серйозною втратою для Росії. При необхідності Туреччина може купувати природний газ в самих різних місцях", — заявив напередодні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

Різкі заяви Ердогана прозвучали після того, як минулого тижня російський військовий літак вторгся в повітряний простір Туреччини по дорозі до Сирії і був перехоплений турецькими винищувачами. Анкара стверджує, що інцидентів було два, Москва - що один і той був "помилкою".

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що президент проінформований про можливість перегляду співпраці Туреччини з РФ. На думку Пєскова, дії Росії в Сирії вносять внесок "у забезпечення стабільності та безпеки в регіоні, який, власне, прилягає до кордонів Турецької Республіки".

Туреччина співпрацює з Росією у газовій сфері з 1997 року, коли між країнами було підписано міжурядову угоду. В рамках цього документа "Газпром" уклав найбільший комерційний контракт з турецькою держкомпанією Botas на поставку 365 млрд куб. м газу протягом 25 років.

У 2014 році, за даними "Газпром експорту", Туреччина купила у Росії 27,33 млрд куб. м газу. (18% експорту газу з Росії). Якщо виходити із середньої ціни продажу газу в Європу (280-300 євро за тис. куб. м), то "Газпром" міг отримати від турецького партнера торік до 9,2 млрд дол., підраховує заступник гендиректора Фонду національної енергетичної безпеки Олексій Гривач.

Всупереч твердженням Ердогана, це другий після Німеччини (в 2014 році поставлено 38,7 млрд куб. м газу) клієнт російської монополії, відзначає видання.

Зараз ви читаєте новину «РФ може втратити турецький ринок газу і понад $9 млрд на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути