середа, 25 травня 2016 12:05

Реформи енергосектора України потребують зовнішньої підтримки

Реформи енергосектора України потребують зовнішньої підтримки

Партнери України в Євросоюзі та США повинні тиснути на керівництво держави, щоб забезпечити продовження реформ і викорінювання корупції в енергетичній галузі. Так вважає виконавчий директор Центру досліджень енергетики (ЦДЕ, Київ) Олександр Харченко.

"Багато людей зацікавлені зупинити ці реформи й не мати прозорих і зрозумілих правил, не мати ринкових відношень у сфері електроенергії. Адже без них деякі корумповані політики продовжать заробляти на цьому", - сказав експерт під час експертної дискусії з питання розвитку ринку електроенергії в Україні. Вібулася в Брюсселі у вівторок.

Зазначив, що в Україні загострилася боротьба за продовження реформ в енергосекторі .

"На мою думку, головним виходом із ситуації, головною допомогою є прохання до наших партнерів у США, Євросоюзі здійснювати певний тиск на українських політиків, щоб змусити їх зробити кроки до забезпечення прозорості та боротьби з корупцією", - наголосив Харченко.

Також піддав критиці ситуацію, коли промисловість продовжує субсидувати приватних споживачів електрики. За його оцінками, щороку обсяг таких субсидій становить 44 млрд грн.

"Це створює неконкурентну ситуацію для української промисловості, з одного боку, а також дуже непрозору ситуацію субсидій - з другого. Але політики спекулюють на цьому питанні", - пояснив виконавчий директор ЦДЕ.

На його думку, для підвищення конкурентоспроможності країні необхідно встановити реальну ціну на електроенергію й запровадити енергоефективні технології. "І тут нам потрібна реальна підтримка з європейського боку", - сказав експерт.

Він додав, що кращим шляхом забезпечення енергетичної ефективності є не отримання грошей чи рекомендацій, а доступ до високих технологій у цій сфері, яким володіють країни ЄС.

У свою чергу представник Групи з підтримки України, щосформована в Єврокомісії, Торстен Волерт погодився з оцінкою, що держава проходить критичний, надзвичайно важливий момент у реформуванні сфери енергетики.

Водночас дипломат ЄС позитивно оцінив уже отримані результати трансформації енергетичної галузі України, особливо в газовій сфері, де вдалося забезпечити енергетичну незалежність від Росії. "Ми бачимо, який позитивний потенціал можна отримати в секторі електроенергії, враховуючи результати реформ у газовій сфері", - підкреслив Волерт.

Зараз ви читаєте новину «Реформи енергосектора України потребують зовнішньої підтримки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути