пʼятниця, 03 травня 2024 10:42

Що буде з цінами у найближчі місяці - прогноз НБУ

Що буде з цінами у найближчі місяці - прогноз НБУ
В Нацбанку зробили прогноз інфляції у найближчі місяці. Фото: pmg.ua

За березень темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2%. Це нижче прогнозу Національного банку.

Однак, інфляція прискориться вже найближчим часом. Про це йдеться в "Інфляційному звіті" НБУ за квітень 2024 року.

Темпи споживчої інфляції знизилися завдяки ефектам від монетарної політики НБУ. Йдеться, зокрема, про контрольовану ситуацію на валютному ринку, збільшення пропозиції окремих продуктів харчування, менший тиск з боку витрат на сировину та енергію.

Водночас в НБУ прогнозують, що в найближчі місяці інфляція залишатиметься низькою, проте розвернеться в бік помірного прискорення. У другому кварталі вона повернеться до цільового діапазону (5%+1 відсотковий пункт) та тимчасово вийде з нього в другому півріччі. Це відбуватиметься як через тиск з боку витрат бізнесу на оплату праці, подальше відновлення споживчого попиту, так і через вичерпання впливу ефектів значних врожаїв попереднього року та м'якої зими цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні після тривалого періоду стагнації почали зростати ціни на цибулю

В НБУ зазначають, що сирі продукти в короткостроковому періоді все ще залишатимуться дешевшими, ніж минулого року. Однак, в другому півріччі ціни на них зростуть на тлі низької бази порівняння через менший очікуваний врожай. Окрім того, дещо пришвидшиться й зростання цін на оброблені продовольчі товари, які входять до базового ІСЦ.

За прогнозом НБУ, у наступні роки продовольча інфляція повернеться до низького рівня (3-4% на рік) завдяки поступовому нарощуванню виробництва продуктів харчування, а також зниженню світових цін на продовольство.

У Нацбанку також зазначають, що фіксація тарифів на окремі послуги ЖКГ, зокрема газ, гарячу воду та опалення, залишалася вагомим чинником стримування адміністративної складової інфляції. Проте очікується поступове приведення тарифів на послуги ЖКГ до ринково обґрунтованих рівнів. Це стане вагомим проінфляційним чинником. Значний внесок в адміністративну складову інфляції матиме також подальше підвищення акцизів на тютюнову продукцію в межах євроінтеграційних зобов'язань України.

За даними НБУ, зростання цін на пальне тимчасово пришвидшиться в другому кварталі, зокрема через подорожчання нафти на світових ринках унаслідок кризи в Червоному морі та низької бази порівняння минулого року. Це також вплине на вартість окремих товарів та транспортних послуг.

Однак, з наступного року зниження світових цін на нафту стабілізує внутрішні ціни на пальне. Це матиме загальний дезінфляційний ефект.

Підвищення акцизу на пальне призведе до здорожчання транспортних послуг. Це вдарить не тільки по аграріях, а й по всіх українцях, заявив президент Української аграрної конференції Леонід Козаченко.

Нещодавно уряд України схвалив законопроєкт, що передбачає підвищення акцизів на пальне.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з цінами у найближчі місяці - прогноз НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути