пʼятниця, 01 листопада 2013 15:46

Рано чи пізно це закінчиться Стокгольмським арбітражем - експерт про газовий конфлікт

Рано чи пізно це закінчиться Стокгольмським арбітражем - експерт про газовий конфлікт
Між Україною та РФ знову виникли газові непорозуміння. Фото: zn.ua

Ситуація з несплатою Україною $882 млн за поставки російського газу у вересні пов'язана із зустріччю президента Віктора Януковача із його російським колегою Володимиром Путіним.

Таку думку висловив голова Комітету енергетичної незалежності Іван Надеін у ефірі Першого ділового каналу.

"Це політичні заяви - про несплату. Ми розуміємо, що українсько-російські газові відносини давно перейшли економічні рамки. Не виключено, що це відповідь на останню неформальну зустріч президентів, яка відбулася в Сочі", - сказав експерт.

За його словами, авансовий платіж за газ, який може бути запроваджений щодо України, не є типовим у контрактах "Газпрому" з країнами Європейського Союзу.

"Якщо дивитися виключно з економічного погляду, то за довгостроковими контрактами такий аванс не прописаний", - зазначив Надеін.

Він переконаний, що рано чи пізно Україна чи Росія звернуться до Стокгольмського арбітражного суду, щоби вирішити газові спори.

Нагадаємо, 29 жовтня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна поки не оплатила постачання газу за серпень у розмірі $882 млн.

На селекторній нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва він запропонував "найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі, як це і передбачено в контракті".

Додаток в контракті купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009 року між "Газпромом" і "Нафтогазом України" передбачає розстрочку під 6% за серпневий газ.

Зараз ви читаєте новину «Рано чи пізно це закінчиться Стокгольмським арбітражем - експерт про газовий конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути