понеділок, 19 листопада 2012 15:29

Рада зареєструвала законопроект про 15% податку на обмін валют

Рада зареєструвала законопроект про 15% податку на обмін валют
Ініціатором відповідних законодавчих змін виступив Віталій Хомутиннік. Фото: comments.ua

Верховній Раді запропонували ввести збір до Пенсійного фонду з продажу готівкової валюти у розмірі 15% суми угоди.

Відповідний законопроект №11433 зареєстрований у парламенті 16 листопада.

Ініціатором відповідних законодавчих змін виступив голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

"Передбачено встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню повинні сплачувати збір до Пенсійного фонду України в розмірі 15% суми угоди", - вказується в пояснювальній записці до законопроекту.

При цьому документ передбачає низку винятків. Зокрема, від сплати збору звільняються операції фізосіб з продажу перекладеної із закордону валюти в сумі, що не перевищує в гривневому еквіваленті 150 тис. протягом місяця.

Не обкладаються також операції з продажу іноземної валюти, знятої фізособою з депозитного рахунку, відкритого не менше ніж за 30 днів до зняття коштів.

Крім того, 15%-вий податок не торкнеться операції з продажу іноземної валюти, отриманої при виплаті купонного доходу і від продажу або погашення казначейських зобов'язань, облігацій внутрішньої держпозики, номінованих в іноземній валюті.

При цьому, згідно з проектом, звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, якщо відповідні суми в інвалюті будуть продані їм за готівкову гривню безпосередньо в момент отримання.

Минулого тижня про обговорення доцільності запровадження цієї норми повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова.

Верховна Рада нинішнього скликання проведе своє останнє засідання 20 листопада. На попередньому засіданні 6 листопада парламент надав Нацбанку право вводити обов'язковий продаж валютної виручки та скорочувати терміни її повернення, ніж НБУ вже скористався, прийняти 16 листопада відповідний постанову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов запевнив, що безнадійних кредитів стало на 20 мільярдів гривень менше

Нині Податковий кодекс виключає з розрахунку загального місячного оподатковуваного доходу фізосіб доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), пов'язаних з переходом права власності на такі валютні цінності.

Крім того, від оподаткування звільнено дохід від зміни курсу гривні до долара за випущеними в цьому році дебютним валютним казначейськими зобов'язаннями.

Базова ставка податку на доходи фізичних осіб в Україні становить 15%. Водночас інвестиційний прибуток за операціями з облігаціями внутрішньої держпозики, в тому числі від зміни курсу іноземної валюти оподатковується за ставкою 5%.

Експерти називають найбільш складною проблемою при можливе введення податку на доходи фізичних осіб від зміни курсу валют питання його адміністрування.

Зараз ви читаєте новину «Рада зареєструвала законопроект про 15% податку на обмін валют». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

162

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути