понеділок, 19 листопада 2012 14:13

Законопроект про податок на обмін валют вже внесено до Ради

Законопроект про податок на обмін валют вже внесено до Ради
Автор законопроекту - Віталій Хомутиннік. Фото: Gazeta.ua

Глава парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік вніс до Верховної Ради законопроект "Про внесення зміни до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою".

Як повідомили в прес-службі народного депутата, цей документ, зокрема, передбачає введення 15% податку на доходи фізичних осіб від зміни курсу валют.

Водночас повний текст документу на сайті парламенту поки відсутній.

Минулого тижня про обговорення доцільності запровадження цієї норми повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова.

Верховна Рада нинішнього скликання проведе своє останнє засідання 20 листопада. На попередньому засіданні 6 листопада парламент надав Нацбанку право вводити обов'язковий продаж валютної виручки та скорочувати терміни її повернення, ніж НБУ вже скористався, прийняти 16 листопада відповідний постанову.

Нині Податковий кодекс виключає з розрахунку загального місячного оподатковуваного доходу фізосіб доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), пов'язаних з переходом права власності на такі валютні цінності.

Крім того, від оподаткування звільнено дохід від зміни курсу гривні до долара за випущеними в цьому році дебютним валютним казначейськими зобов'язаннями.

Базова ставка податку на доходи фізичних осіб в Україні становить 15%. Водночас інвестиційний прибуток за операціями з облігаціями внутрішньої держпозики, в тому числі від зміни курсу іноземної валюти оподатковується за ставкою 5%.

Експерти називають найбільш складною проблемою при можливе введення податку на доходи фізичних осіб від зміни курсу валют питання його адміністрування.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про податок на обмін валют вже внесено до Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути