середа, 01 березня 2017 04:28

Економіка України має відмовитися від порад Європи

Економіка України має відмовитися від порад Європи
Богдан Данилишин: "Не слід сліпо довіряти всьому, що говорять на Заході"

Приватизація державних підприємств і дерегуляція економіки не призведуть до очікуваного ефекту. Швидше завдадуть шкоди економіці Україні.

Про доцільність Вашингтонського консенсусу, який рекомендує Україні МВФ і Світовий банк, розповів "Новому времени" екс-міністр економіки Богдан Данилишин.

Вважає, що правила Вашингтонського консенсусу в України не спрацюють.

"Ще 3 квітня 2011 року на щорічному засіданні МВФ та Світового банку тодішній голова МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що саме Вашингтонського консенсус призвів до світової фінансово-економічної кризи. Бо не спрацювали його правила - прагнення низького бюджетного дефіциту, ніким не контрольованого фінансового ринку і ліберальних податків. Стросс-Кан вважає, що для подолання кризових явищ необхідно створити нові засади економічної та соціальної політики - як для світового співтовариства, так і для кожної окремої держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні в 2018 році загрожує дефолт – Віталій Скоцик

Керівництво МВФ все одно наполягає на веденні макроекономічної політики. В Україні - також. На думку Данилишина, Вашингтонський консенсус шкідливий для нашої країни.

"Вашингтонський консенсус історично був сформульований англійським економістом Джоном Вільямсоном в 1989 році як звід правил економічної політики для країн Латинської Америки. Він мав на меті здійснити перехід цих країн від командної моделі економічного розвитку. Тобто, представники різних націй в одних і тих же економічних умовах будуть вести себе по-різному. Ба мають різну національну психологію. Тому не можна автоматично переносити економічні рецепти, які працюють в розвиненому світі, в той, що розвивається. Ліберальні рецепти працюють, але тільки в розвинених країнах, де висока економічна активність населення".

"Це розумів ще 200 років тому французький мислитель Джозеф де Местр, який писав своєму опонентові: "Ви бажаєте рівності між людьми, бо помилково вважаєте їх однаковими. Це вкрай помилковий і неточний прийом. Вигаданої вами загально-людини ніде на світі не побачиш, бо її в природі не існує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ обнадіяв Україну

Згідно з уявлень істориків економіки, рецепти розвинених країн не будуть працювати в країнах, що розвиваються. Для них повинні застосовуватись інші економічні рецепти.

"Вони вже були реалізовані переважно в країнах Південно-Східної Азії: Японії, Південній Кореї, Тайвані, Сінгапурі. Суть цих рецептів у проведенні активної державної промислової політики. Ми суверенна країна, маємо право самі вибирати тип тієї чи іншої економічної моделі. У світі багато різних економічних сил впливу, які не зацікавлені у створенні промислових конкурентів в периферійних країнах. Не слід сліпо довіряти всьому, що говорять на Заході".

Україні слід відмовитися від Вашингтонського консенсусу і перейти до активної промислової політики.

"Тільки в рамках цієї політики треба визначати доцільність приватизації держвласності і економічної дерегуляції. Теорія про те, що приватні підприємства керуються краще, ніж державні, далеко не завжди вірна. Нам потрібно орієнтуватися на макроекономіку, якщо матимемо вільні від корупції державні інститути і компанії. Така методологія характерна для континентальної Європи і країн Південно-Східної Азії. Не варто орієнтуватися на методологію країн англо-саксонського світу з їх схильністю до приватної економіки. Практика багаторазово доводить - те, що працює у англосаксів, не спрацює в Україні".

В умовах переходу до ринкової економіки важливим напрямом економічних перетворень є проведення приватизації державного майна. Зменшуються обсяги державного сектору економіки, зростає величина фінансових ресурсів, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб. На основі приватизації залучаються іноземні інвестиції, відбуваються перетворення відносин власності. Державні органи управління починають використовувати економічні важелі в регулюванні економічних процесів.

Зараз ви читаєте новину «Економіка України має відмовитися від порад Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути