середа, 04 квітня 2012 16:37

"Позначення "без ГМО" та "з ГМО" мають декларативний характер" - Бродський

"Позначення "без ГМО" та "з ГМО" мають декларативний характер" - Бродський
Бродський хоче відмінити напис "без ГМО" на мінералці й солі. Фото: apteka.ua

Голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський хоче внести зміни до нормативно-правових актів, виключивши вимогу маркування продуктів, які в принципі не можуть містити ГМО.

Листа з таким проханням він направив першому віце-прем'єр-міністру Валерію Хорошковському, про що написав на свої сторінці у Facebook .

Нині виробники продуктів харчування мають обов'язково наносити напис "з ГМО" або "без ГМО" на всі свої товари, інформуючи споживачів про наявність або відсутність у них генетично-модифікованих організмів.

За словами Михайла Бродського, у грудні 2009 року до ЗУ "Про безпеку та якість харчових продуктів" внесли зміни. Зокрема зобов'язали усіх виробників зображувати на етикетці товару напис "без ГМО", якщо частина цих організмів складає менше 0,9%, і напис "містить ГМО", якщо 0,9% і більше.

"До напису "з ГМО" у мене запитань немає. Споживач повинен бути попереджений. Але є питання до маркування "без ГМО". Цей напис, який зараз міститься майже на всіх продуктах, не гарантує відсутності генетично-модифікованих організмів, а лише означає, що генномодифіката там менше, ніж 0,9%", - зазначив голова Держкомпідприємництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повний аналіз продуктів на вміст ГМО коштує 10-20 тис гривень

Для порівняння він навів приклад країн ЄС, де виробникам дозволено робити відмітку "без ГМО" тільки на тих продуктах, в яких повністю відсутні генетично-модифіковані компоненти.

"У нас же цей напис ставиться на продуктах, де цих ГМО бути не може в принципі, наприклад, на мінеральній воді або солі. Запитується: навіщо? - зауважує Бродський. - Крім того, введення обов'язкового маркування продуктів стало додатковим фінансовим навантаженням для підприємців. Виходить, що позначення "без ГМО" та "з ГМО" почало нести суто декларативний характер".

Із приводу абсурдної ситуації, що склалася з маркуванням товарів, Бродський попросив Хорошковського дати відповідне доручення розробити та внести зміни в нормативно-правові акти, виключивши вимогу маркування продуктів, які в принципі не можуть містити ГМО.

Зараз ви читаєте новину «"Позначення "без ГМО" та "з ГМО" мають декларативний характер" - Бродський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути