четвер, 28 квітня 2016 18:37

Повністю відмовитися від української "молочки" Молдова не зможе

Повністю відмовитися від української "молочки" Молдова не зможе

Слабо розвинене власне виробництво молочної продукції не дозволить Молдові повністю відмовитися від української продукції.

Про це повідомила прес-служба Асоціації виробників молока (АВМ).

При цьому, в АВМ відзначили, що в цілому таке рішення Молдови може негативно позначитися на експорті вітчизняної продукції.

В асоціації пояснили, що після того як закрився російський ринок молокопереробники України зосередили свою увагу на країнах пострадянського простору, особливо на Молдові.

"На регіон припадало 12% всього експорту молочної продукції в 2015 році. За підсумками першого кварталу 2016 частка експорту в Республіку склала: 50,22 % молока і вершків, незгущених, 61,31 % маслянки, 11,24 % масла і 38,46 % сиру. У таких умовах ринок був перенасичений української молочною продукцією, що і обурило переробників молока Молдови", - сказано в повідомленні АПМ.

Зазначається, що свої претензії молдавські виробники "молочки" озвучили ще місяць тому. Реакцією Кабінету міністрів Молдови на дану ситуацію стало рішення виключити Україну із зони вільної торгівлі до 31 грудня 2016 року.

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, впевнений, що в результаті ситуації, що склалася, до середині травня українцям слід очікувати зниження цін на молочну продукцію.

Раніше стало відомо, що уряд Молдови ввів захисні квоти і мита на тваринницьку продукцію українського виробництва, в тому числі молочну продукцію.

Імпортні квоти на українське молоко і вершки складуть 1 тис. тонн, на кисломолочні продукти - кефір, йогурт, сметану - 1 тис. тонн, на вершкове масло, морозиво, сири і сир - 750 тонн.

Квоти будуть надаватися за принципом "перший прийшов - перший обслужений". За всю українську продукцію, ввезену понад квоти, будуть стягуватися мита: на молоко і вершки в розмірі 10%, іншу молочну продукцію - 15%, на вершкове масло і сир - від 15% до 20% плюс EUR500 / тонну.

Водночас, мита на молоко наливом і сухе молоко, імпортовані в якості сировини місцевими виробниками і переробниками молока, стягуватися не будуть.

Такі обмеження будуть діяти до кінця 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Повністю відмовитися від української "молочки" Молдова не зможе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути