середа, 19 грудня 2012 09:35

Податкова придумала, як врятувати 100 мільярдів від виведення в офшори

Податкова придумала, як врятувати 100 мільярдів від виведення в офшори
Фото: goodwin-gmc.com

Впровадження національних стандартів трансфертного ціноутворення дозволить запобігти виведенню з України майже 100 млрд грн в країни з низькими ставками оподаткування.

Про це заявив голова Державної податкової служби (ДПС) Олександр Клименко під час зустрічі з представниками великого бізнесу, повідомляє прес-служба Податкової.

Відповідні законодавчі пропозиції будуть представлені в парламент уже в січні 2013 року.

Згідно із законопроектом, контроль трансфертних цін буде здійснюватися в тому випадку, якщо сукупний обсяг операцій з контрагентом перевищив 50 млн грн на рік. Бізнес буде подавати звітність раз на рік - до 1 травня наступного за звітним року. Податкова служба буде проводити аналіз інформації дистанційно, без втручання в діяльність бізнесу. У разі неподання звіту або документації за трансфертними цінами або виявлення порушень податкова служба зможе здійснити перевірку. При цьому в проекті закону передбачено, що ДПС не має права перевіряти ціноутворення в контрольованих операціях у межах звичайної податкової перевірки.

Національні стандарти трансфертного ціноутворення були розроблені за ініціативою ДПС представниками консалтингової компанії PriceWaterhouseCoopers.

"Ми взяли за основу найкращий світовий досвід контролю трансфертних цін та розробили найбільш оптимальний і комплексний підхід з урахуванням українських реалій. Після введення цього підходу український бізнес сам зможе визначити метод встановлення звичайної ціни, обгрунтувати її ринковість або прийняти рішення доплатити податки. Це цивілізований підхід , це загальносвітова практика", - запевнив під час презентації проекту партнер PriceWaterhouseCoopers В'ячеслав Власов.

Нагадаємо, трансферне ціноутворення - це правила податкового законодавства, згідно з якими рівень цін, що використовуються в операціях з поставки товарів, робіт чи послуг між пов'язаними особами, повинен відповідати рівню звичайних цін. Питання трансфертного ціноутворення можуть виникати як у зовнішньоекономічних, так і у внутрішніх операціях.

Зараз ви читаєте новину «Податкова придумала, як врятувати 100 мільярдів від виведення в офшори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути