пʼятниця, 31 жовтня 2014 17:15

Перекривши газ населенню в зоні АТО, Україна втратить ці регіони назавжди

Перекривши газ населенню в зоні АТО, Україна втратить ці регіони назавжди
Фото:

Після того, як РНБО прийме рішення про недоцільність поставок газу в зону АТО, можливість реінтеграції цих регіонів в Україну буде завершено. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав експерт Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, коментуючи ініціативу прем'єр-міністра Арсенія Яценюка розглянути на засіданні РНБО питання доцільності поставки газу в зону АТО.

Експерт повідомив, що технічно можливо постачати туди газ із Російської Федерації, "але питання в тому, чи потрібно".

"Я би не робив таких рішучих кроків допоки на політичному рівні не приймуть рішення про те, що Україна знімає із себе всі зобов'язання по життєзабезпеченню зони АТО."Нафтогаз" теж можна зрозуміти. Компанія не отримує кошти, значить по закону може від'єднати боржників", - зауважив Дмитро Марунич.

Він переконаний, що уряд та президент ставлять це питання на РНБО, щоб уникнути відповідальності в майбутньому.

Нагадаємо, що на засіданні енергетичного штабу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк збирається ініціювати на засіданні РНБО розгляд питання доцільності поставки газу в зону АТО.

"Я думаю, що це питання буде винесено на РНБО. Я буду говорити з президентом з цього приводу. Це сотні мільйонів доларів, а фактично мільярди доларів, які ми ніколи не отримаємо. І це питання буде підніматися", - заявив Арсеній Яценюк.

Перед цим перший заступник НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома повідомив, що тільки в жовтні НАК недоотримав 700 мільйонів гривень за споживанням газу в зоні АТО.
Так, за його інформацією, відповідними районами в Луганській та Донецькій областях у вересні було спожито 27 млн кубометрів, в жовтні - близько 100 млн кубометрів газу.

За прогнозами Переломи, втрати до кінця року можуть скласти до 1 млрд кубометрів, а це втрати на рівні від 6 до 7 млрд гривень.


Він підкреслив, що у "Нафтогазу" є всі технічні можливості, щоб припинити поставку газу в зону АТО.

Зараз ви читаєте новину «Перекривши газ населенню в зоні АТО, Україна втратить ці регіони назавжди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути