понеділок, 19 вересня 2016 15:24

Оператор ГТС не має залежати від трейдера, яким є Нафтогаз - експерт

Оператор ГТС не має залежати від трейдера, яким є Нафтогаз - експерт

Адміністративний поділ Нафтогазу й Укртрансгазу - це можливість створення однакових умов для всіх гравців газового ринку, - вважає Леонід Уніговський, гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика".

"Оператор ГТС має бути рівновіддалений від усіх трейдерів. Нафтогаз є представником держави на цьому ринку. Але також він трейдер і торгує газом. Тому, щоб створити однакові умови для всіх учасників газового ринку, їх треба розділити", - сказав експерт.

Уніговський наголосив, що цей адміністративний захід є лише перехідним етапом до незалежності ГТС від Нафтогазу.

"Є 496-а постанова Кабміну, що описує план так званого анбандлінгу, тобто поділу Укртрансгазу й Нафтогазу. Але ця постанова пропонує почати фактичне розділення Нафтогазу й Укртрансгазу по завершенні Стокгольмського процесу 2017 року. Що ж робити до 2017-го? Рішення Мінекономіки про адміністративний поділ - це перехідний етап. Юридично Нафтогаз залишається власником Укртрансгазу, але з обмеженими правами. Керівництво НаКу не може самостійно призначати і знімати керівників Укртрансгазу, забороняти фінансові транзакції і не може змінювати статут без погодження з МЕРТ. Чому НАК проти рішення Мінекономіки? Про це треба запитати в керівництва НаКу. Я вважаю, що рішення Мінекономіки правильне", - підсумував експерт.

7 вересня МЕРТ вніс доповнення до статуту Нафтогазу й обмежив вплив керівництва компанії на оператора української ГТС "Укртрансгаз". У зв'язку з резонансністю це рішення 19 вересня зупинили для додаткового обговорення.

Зараз ви читаєте новину «Оператор ГТС не має залежати від трейдера, яким є Нафтогаз - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути