понеділок, 30 листопада 2015 13:55

Нацбанк уже цього тижня може скасувати валютні обмеження

Нацбанк уже цього тижня може скасувати валютні обмеження
Фото: rian.com.ua

Правління Національного банку України цього тижня продовжить або скасує адміністративні обмеження, встановлені для стабілізації курсу гривні у лютому цього року.

Про це повідомили в прес-службі регулятора, пише "УНІАН".

Як зазначається, остаточне рішення щодо заходів у рамках постанови НБУ №581 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України" ще не прийняли, але питання в будь-якому разі вирішать цього тижня. Обмеження діють до 4 грудня включно.

Постанова, зокрема, встановлює обов'язковий продаж 75% валютної виручки експортерами та 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами. Забороняється дострокове погашення кредитів резидентами нерезидентам, повернення інвестицій і перерахування дивідендів іноземним інвесторам.

Також постанова передбачає узгодження з НБУ заявок на купівлю валюти понад 50 тисяч доларів.

Купівля валюти банками за власними операціями обмежена 0,1% регулятивного капіталу в день, купівля готівкової валюти фізособами – еквівалентом 3 тисяч гривень на день.

Перекази валюти з рахунків обмежені еквівалентом 15 тисяч гривень без підтверджуючих документів та 150 тисяч гривень за наявності підтверджуючих документів.

Нагадаємо, що НБУ ввів валютні обмеження в лютому цього року, коли гривня впала за офіційним курсом до історичного мінімуму на рівні 30,01 гривні за долар.

Читайте також: Нацбанк послабив валютні обмеження

Після введення НБУ низки обмежень на валютному ринку і отримання траншу від Міжнародного валютного фонду в рамках нової програми гривня зміцнилася до 21-23 за долар і трималася в цьому коридорі півроку.

За словами глави Нацбанку Валерії Гонтаревої, регулятор планує повністю зняти валютні обмеження ближче до середини 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк уже цього тижня може скасувати валютні обмеження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути