четвер, 13 жовтня 2011 19:47

МВФ не буде давати гроші Фірташу на газ - Лановий

МВФ не буде давати гроші Фірташу на газ - Лановий

У рішенні Міжнародного валютного фонду відтермінувати надання Україні черговий траш кредиту є, окрім економічного, ще і політичний складник.

Таку думку висловив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий у ефірі Українського радіо.

"Співпраця Януковича з Росією ставить західний світ у положення здивування і запитання: а що буде далі? Приватизація ж у нас відбувається або на користь власних бізнесменів, або російських. 12 мільярдів кубометрів газу, які отримує Фірташ... акредитувати цю купівлю буде Міжнародний валютний фонд, дасть гроші, щоб RosUkrEnergo продав газ не в Україну?", - сказав він.

Серед економічних причин відтермінування кредиту Лановий назвав "напружений стан" фінансової системи України.

"Фінанси держави знаходяться у дуже напруженому стані. В країні не вистачає валюти, основні джерела її надходжень висохли: імпорт більший за експорт, іноземні інвестиції майже не йдуть, банки не отримують міжнародних кредитів. Єдиним джерелом надходження валюти є державні запозичення", - зазначив експерт.

За його словами, напруженою є і ситуація з державним бюджетом.

"Останніми місяцями Нацбанк проводив політику скорочення грошей в обігу і кредитних ресурсів - ліквідність зменшена. Це впливає на платіжоздатність самих банків, не всі з них кредитують економіку, до того ж почали зростати відсоткові ставки через нестачу грошей. А це, у свою чергу, негативно впливає на приватні надходження до бюджету", - підкреслив Лановий.

Зараз ви читаєте новину «МВФ не буде давати гроші Фірташу на газ - Лановий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути