вівторок, 18 червня 2013 15:40

Кожен заробітчанин щомісяця надсилає в Україну $200 - профспілки

Кожен заробітчанин щомісяця надсилає в Україну $200 - профспілки
Мирослав Якібчук: трудовий мігрант нині сплачує до 35% податків, у країні перебування. Фото: radiosvoboda.org

Українські заробітчани у 2012 році переказали в Україну $16,8 млрд, що значно перевищує минулорічний обсяг прямих іноземні інвестиції - $6,5 млрд.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук.

"Українці, які виїхали за кордон, є найбільшими інвесторами в українську економіку. Їх потрібно стимулювати залишатись тут, але замість цього влада обкладає їх новими податками та нехтує захистом їхніх трудових прав. Люди будуть змушені віддати державі половину тих грошей, які їм передають родичі із закордону. Хоча ці гроші зрештою витрачаються на поточні сімейно-побутові проблеми", - заявив Якібчук.

За підрахунками Національного форуму профспілок, щомісяця в середньому кожен заробітчанин надсилає в Україну $200. Якщо з цієї суми будуть сплачувати податок в 15-17%, домогосподарство втрачатиме 49,2% від цієї суми.

Якібчук нагадав, що трудовий мігрант нині сплачує до 35% податків, у країні перебування, до 17% від грошового переказу з-за кордону та банківський відсоток за нього до 14,5%, а також "добровільно" сплачує єдиний соціальний внесок до 24,5%.

"У жодній державі світу людина не платить податку, який вона заплатила в іншій державі. А в нас пропонують подвійний тягар. Ці гроші тримають людину на межі виживання. Їх не можна обкладати податком. Якщо влада вчасно цього не зрозуміє - буде бунт", - наголосив він.

Голова Національного форуму профспілок радить заробітчанам організовуватись у громади і вимагати у влади відмовитись від цієї ініціативи.

Нагадаємо, в Міністерстві доходів та зборів України заявили, що грошові перекази отримані українцями на поточні чи карткові рахунки з джерелом походження за межами України, розглядаються як іноземні доходи.

Як зазначається у повідомленні, такі доходи підлягають оподаткуванню за результатами подання річної податкової декларації та за ставками 15 або 17%. У відомстві нагадали, що якщо місячний дохід перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка 17% встановлюється до суми такого перевищення (мінімальна з/п у січні-листопаді 2013 року становить 1,147 тис. грн).

Варто зауважити, що за даними Національного банку України, обсяг приватних грошових переказів з закордону в Україну в 2012 році становив $7,5 млрд. Це у 2,2 раза менша цифра, ніж озвучена Якібчуком.

Зараз ви читаєте новину «Кожен заробітчанин щомісяця надсилає в Україну $200 - профспілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути