четвер, 21 березня 2013 14:15

Кожен українець щороку платить 25 тисяч на утримання армії чиновників

Кожен українець щороку платить 25 тисяч на утримання армії чиновників
У 2011 році кожен працюючий заплатив 2,5 тис. грн за "безкоштовну освіту". Фото: knews.kg

Пересічний українець щомісяця сплачує державі близько 2,092 тис. грн (25,102 тис. грн на рік).

Про це заявили експерти під час презентації звіту "Скільки коштує держава, або За що я плачу податки?", організованої Центром соціально-економічних досліджень CASE Україна.

За їх словами, перше, що впадає в око, - це шалені витрати на утримання пенсіонерів та соціально незабезпечених. Фактично кожен працівник у 2011 році віддав майже 16 тис. грн (2/3 сплачених податків) для того, щоб утримувати когось ще, окрім своєї сім'ї. Утім, попри величезні витрати на соціальні потреби, українець також оплачує багато інших державних послуг.

Зокрема, 2011 року кожен працюючий заплатив 2,5 тис. грн за "безкоштовну освіту". Якщо врахувати, що 2011 року середня зарплата у галузі освіти становила 2 тис. грн на місяць, то фактично цим внеском платник податку отримав право індивідуального місячного курсу від Міносвіти.

/media/video/488482/1_488482.mp4

Експерти зауважили, що досить подібна ситуація у звіті й з витратами на "безкоштовну медицину". Сплативши 1,5 тис. грн у 2011 році, громадянин не повністю покриває всі потенційні витрати у випадку хвороби. Однак, звичайна людина і послугами медзакладів користується не кожного дня.

Цікавою є цифра, яку ми сплачуємо за послуги міліції, прокуратури та судів (близько 1 тис. грн на рік). Фактично - це в два рази перевищує вартість утримання українського війська. Так, за державний апарат пересічний українець сплачує на рік - 765 грн, за відсотки з держборгу - 709 грн, на армію йде 392 гривні, на субсидії сільському господарству - 226 грн на рік. Крім того, кожен громадянин витрачає на ремонт доріг 505 грн на рік, розвиток ЖКГ - 257 грн на рік, духовний та фізичний розвиток - 319 грн, охорону навколишнього середовища - 115 грн на рік.

Отже, уся система держфінансів тримається на дрібних внесках мільйонів українців. Саме пересічний українець, а не промислові гіганти чи олігархи, утримує величезний держапарат, оплачує держзакупівлі і сплачує рахунки за усіма соціальними зобов'язаннями.

За даними Transparency International в Україні, від 5 до 10 млрд грн на рік українці витрачають на хабарі.

Зараз ви читаєте новину «Кожен українець щороку платить 25 тисяч на утримання армії чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути