вівторок, 24 липня 2018 12:31

Коли подешевшає автомобільний газ

Коли подешевшає автомобільний газ
Сьогодні автомобільний газ на заправках в середньому коштує 14,07 грн. Фото:dengi.ua

Основна причина подорожчання автомобільного газу - збільшення вартості на російському ринку. До України паливо імпортується як безпосередньо з РФ, так і через Білорусь, розповів Gazeta.ua аналітик фірми "Альпарі" Максим Пархоменко.

"Підвищився попит на газ, Росія ввела мито на експорт. Це призвело до зниження загального обсягу пропозиції на східноєвропейському ринку. До кінця липня ціни стабілізуються. Автомобільний газ подешевшає приблизно на гривню", - говорить Максим Пархоменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні позапланово перевіряють якість нафтопродуктів

За словами експерта, у липні почали більше імпортувати автогазу з Європи.

"В європейських країнах автомобільний газ, навпаки, став дешевшим. В Україні ціни теж поступово знизяться. На даний момент основна проблема - відсутність централізованого майданчика з торгівлі цим продуктом. В основному закупівлі автогазу проходять на аукціонах. В ідеальному варіанті ми могли б запустити торги на одній із наших бірж. Це збільшило б конкуренцію та знизило залежність від одного виробника", - додав Максим Пархоменко.

24 липня в середньому автомобільний газ на заправках коштує 14,07 грн/л. Щодня літр палива дорожчає на 5-40 коп. залежно від мережі заправок.

АМКУ відреагував на подорожчання автогазу та розпочав розслідування дій учасників ринку. У червні Антимонопольний комітет оштрафував мережі заправок на 40,99 млн грн за змову щодо підвищення цін на автогаз у серпні 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Коли подешевшає автомобільний газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути