четвер, 18 серпня 2016 09:57

Кілограм сиру продають за 370 гривень
5

Швейцарські сири виробляє українець на Закарпатті. Для виготовлення таких використовують лише натуральні інгредієнти, а кілограм делікатесу коштує від 200 до 370 гривень. Про це кореспонденту розповів Петро Пригара з села Нижнє Селище Хустського району Закарпаття.

"Вчився варити сир у пастухів в Альпах біля Грюєра у полонині на висоті 1400 метрів над рівнем моря. Сир варився на дровах. Те господарство не мало електрики: був генератор і мідний котел для виготовлення сиру", - каже Петро.

На будівництво сироварні чоловік взяв безвідсотковий кредит в міжнародній організації на 15 років. Увесь комплекс обійшовся у 130 тисяч євро.

" Головна умова міжнародної організації, що проект має бути соціальним. Максимальна кількість людей має бути задіяна. Запланували, що сировину будемо брати у селян.

З 800 дворів майже 600 здають молоко з нашого села. Ще в 5 селах організували збір молока та приймальні молочні пункти"

В сироварні працює 8 людей. Усіх працівників навчали за кордоном.

"Перші три роки сироварня працювала у збиток, - каже Пригара. - Були проблеми з кількістю молока, взимку нам його катастрофічно не вистачало, також не мали досвіду як збувати сир. Потім я взяв термобокс з сиром і поїхав у Львів та Київ. Пропонував свої сири в супермаркетах, пропонував людям. Гарно пішли екскурсії на підприємство. До нас почали приїздити групи туристів аби подивитися на виробництво і скуштувати сир. З дорослого беремо 50 гривень за дегустацію, з дитини 30 гривень. Нарізаю сири та наливаємо келих вина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекордний врожай не знизить ціну на хліб - голова Аграрної партії

Доставку сиру робить по всій Україні. Пересилає їх Новою поштою.

"В магазини невеличкі партії теж відправляю машинами. Елітний київський супермаркет забирає товар рефрижиратором", - додав бізнесмен.

У Нижньому варять три сорти сиру: "Селиський", "Хуст" і "Нарцис Карпат". Усі різні на смак: "Селиський" і "Нарцис Карпат" тверді, а "Хуст" - м"який, тане в роті.

"Сироварня затратне виробництво. Сир Селиський дозріває пів року, Нарцис Карпат - щонайменше 3 місяці. Коли починати таке виробництво, не варто розраховувати, що вкладення повернуться вже за рік - два. Найменша окупність 10 років", - додав бізнесмен.

Зараз ви читаєте новину «Кілограм сиру продають за 370 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути