вівторок, 19 серпня 2014 13:56

Хліб подорожчав через стрибок курсу долара - експерт

Хліб подорожчав через стрибок курсу долара - експерт
Фото: vorobus.com

Хліб має дорожчати адекватно залежно від підняття курсу долара, зазначив під час прес-конференції економіст Всеволод Степанюк.

"Ціни на хліб тісно прив'язані до курсу валют, бо українське зерно продається на світовому ринку. Тому закономірним є підвищення цін на хліб разом із підвищенням курсу долара. Зростають витрати на транспортування - дорожчає бензин, на інші витратні матеріали. Ціна зростатиме адекватно ціні долара, бо економіка України не є нормальною, а гривня не є стабільною валютою", - говорить Всеволод Степанюк.

На думку експерта, на ситуацію із хлібом впливають також українські олігархи.

"Через те, що багато олігархів повідкривали свій приватний бізнес, вони витіснили з Києва всі державні пекарні. Зараз у столиці практично не залишилося заводів із хлібом, тому кияни майже не знають, що таке свіжий хліб - якому 1-2 години. Його доводиться возити з-за Києва, наприклад, із Василькова", - каже Степанюк.

Ціни на хліб - це дрібна проблема порівняно із загальною, широкою картиною у аграрній сфері, вважає директор Аграрної консалтингової групи Ліна Доценко.

"Намагаючись вдарити по кишенях олігархів, ми можемо досягти того, що вдаримо по кишенях усіх громадян. Проблема у тому, що український уряд не сприяє розвитку галузі, а навпаки ударяє по ній новими законами та спробами змінити систему оподаткування в аграрній сфері. Сьогодні уряд б'є по тій курці, яка несе золоті яйця. Держава має зараз по мінімуму впливати на ситуацію", - говорить Ліна Доценко.

Змінити систему оподаткування та трансформувати фіксований сільськогосподарський податок має на меті Міністерство фінансів. Відповідну заяву в Мінфіні зробили сьогодні, 19 серпня.

Нагадаємо, з 18 серпня ПАТ "Київхліб" підняло ціни на соціальні сорти хлібу на 30-90 коп. через збиткову роботу підприємства та великі витрати на виробництво.

Зараз ви читаєте новину «Хліб подорожчав через стрибок курсу долара - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути