середа, 10 жовтня 2012 11:06

"Газпрому" треба зав'язувати з "потоками" - російські експерти

"Газпрому" треба зав'язувати з "потоками" - російські експерти
Друга гілка газогону "Північний потік" може перекачувати 27,5 млрд куб. м на рік. Фото: neftegaz.ru

Оператор газопроводу "Північний потік" - Nord Stream AG увів в експлуатацію другу нитку газопроводу проектною потужністю 27,5 млрд куб. м на рік.

До цього діяла тільки одна нитка "Північного потоку" аналогічною потужністю, комерційні поставки газу по ній почалися 11 місяців тому - 8 листопада 2011 року. Таким чином, після виходу на проектну потужність обох ниток продуктивність "Північного потоку" становитиме 55 млрд куб. м газу на рік.

За словами експертів "Уралсіб Кепітал", "Газпром" може розглянути можливість будівництва третьої і четвертої гілок газопроводу.

"Хоча ми визнаємо доцільність зниження ризиків транзиту газу через Україну, "Газпрому", на нашу думку, слід відмовитися від усіх проектів щодо збільшення експорту до Європи, оскільки він навряд чи перевищить 170 млрд куб. м на рік - рівень, майже досягнутий в 2007-2008 років. Плани будівництва третьої і четвертої ниток підтверджують нашу думку, що "Газпром" максимізує обсяги інвестицій за рахунок обмеження боргового навантаження і дивідендів", - говорять фахівці.

Як відзначають аналітики ФГ БКС, запуск другої нитки "Північного потоку" підвищив пропускну спроможність газопроводу до 55 млрд куб. м, у той час як будівництво третьої і четвертої черги повністю усуне транзитні ризики, пов'язані з транспортуванням газу по території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Південного потоку" не буде" - експерт

"Однак ми, як і раніше сумніваємося, що "Газпром" зможе домогтися високого завантаження потужностей всіх своїх діючих і запланованих до пуску газопроводів в короткостроковій перспективі. Таким чином, ми не вважаємо за доцільне інвестувати в будівництво третьої і четвертої нитки "Північного потоку", хоча в цьому випадку істотних вкладень від "Газпрому" не буде потрібно", - пояснили в ФГ БКС.

Фахівці "ВТБ Капіталу" вказують, що новина про початок експлуатації другої лінії газопроводу "Північний потік" не стала несподіванкою для ринку і не вплине на котирування акцій "Газпрому".

"Що стосується третьої і четвертої ліній "Північного потоку", ми як і раніше оцінюємо їх перспективи стримано", - відзначили аналітики.

Зараз ви читаєте новину «"Газпрому" треба зав'язувати з "потоками" - російські експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути