середа, 29 липня 2015 10:12

"Газпром" спустив $40 млрд на нікому не потрібні проекти - ЗМІ

"Газпром" спустив $40 млрд на нікому не потрібні проекти - ЗМІ
Глава "Газпрому" Олексій Міллер. Фото: nnm.me

Російський монополіст "Газпром" міг витратити на незатребувані у зв'язку зі зміною економічної ситуації в світі проекти понад 2,4 трлн руб. (близько 40 млрд дол. за курсом Центробанку РФ).

Про це пишуть "Ведомости".

Видобуток газу "Газпромом" в 2015 році складе 414 млрд кубометрів, прогнозує Мінекономрозвитку РФ. Це найнижчий показник за всю історію компанії. При цьому видобутку потужності компанії - 617 млрд кубометрів, тобто третина з них – понад 200 млрд – залишаються незатребуваними.

У 2014 році експорт "Газпрому" зменшився порівняно з 2008 роком на 40 млрд кубометрів газу, продажу в Росії впали на 90 млрд кубометрів.

Весь цей час компанія продовжувала інвестиції у видобуток і розширення газотранспортних потужностей. Наприклад, потужність Бованенківського родовища в грудні 2014-му була збільшена до 90 млрд кубометрів в рік. У 2008-2014 роках в облаштування Бованенково та будівництво газопроводу від нього "Газпром" вклав 1,7 трлн руб (понад 28 млрд дол.).

Допущені прорахунки в оцінці попиту, вказує аналітик "Ощадбанк CIB" Валерій Нестеров, але, коли приймалися рішення про збільшення видобутку, важко було передбачити, що стільки негативних факторів зійдеться одночасно: це й зміна правил регулювання європейського ринку, і поява нових постачальників, і сланцева революція в США, і конкуренція з незалежними виробниками в Росії, і загострення політичної ситуації.

Таким чином, "Газпром" міг витратити на незатребувані проекти як мінімум 2,4 трлн руб. Зараз на Московській біржі стільки коштує "Роснефть", зазначає видання.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" спустив $40 млрд на нікому не потрібні проекти - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути