пʼятниця, 15 лютого 2013 10:30

"Газпром" невблаганний: Україна повинна заплатити $7 мільярдів

"Газпром" невблаганний: Україна повинна заплатити $7 мільярдів
Фото: bfm.ru

"Газпром" наполягає, що Україна повинна повністю оплатити виставлений їй рахунок на $7 млрд за недобір газу в 2012 році.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, пише Financial Times.

"Ніколи б не подумав, що Україна відмовиться виконувати взяті на себе зобов'язання. Адже є ж принцип "бери або плати" і на його підставі, якщо не хочеш скористатися якоюсь послугою, все одно повинен за неї розрахуватися", - сказав Медведєв.

Нагадаємо, минулого тижня міністр енергетики і вугільної промисловості країни Едуард Ставицький заявив, що Україна планує почати постачання газу з Європи через Угорщину і Словаччину вже в першому кварталі 2013 року. Раніше про це заявляв і Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер.

Україна в 2012 році вже домовилась про постачання свопового газу з Європи з німецькою компанією RWE. Перші поставки в малих об'ємах через Польщу вже відбулись минулого року. За словами віце-премєра Юрія Бойка, в перспективі такі поставки можуть становити й 10 млрд куб. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сільгоспвиробництво зросло на 10,6% - Держстат

Додамо, що спотова ціна (Spot price) – поточна ринкова ціна, за якою в певний час і в певному місці продається реальний товар на умовах негайної поставки.

Середня свопова ціна газу в Європі становить $360-380, у той час як ціна на російський газ для України з врахуванням 100 доларової знижки на сьогодні становить 430 дол.

Нагадаємо, що Україна споживає близько 55 млрд куб. м газу. Близько 33 млрд куб. м вона закупила минулого року в "Газпрому", а решту видобуває сама, або ж закупила в Європі.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" невблаганний: Україна повинна заплатити $7 мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути