субота, 28 квітня 2012 11:05

Європа рухається до суїциду, а не рятується від кризи - нобелівський лауреат

Європа рухається до суїциду, а не рятується від кризи - нобелівський лауреат
Джозеф Стігліц: ще жодного разу програма жорсткої економії не була успішною ні в одній великій країні. Фото: dailybail.com

Спроби Європи оговтатися від боргової кризи рівносильні економічному "суїциду", який може зруйнувати єдиний валютний блок.

Таке побоювання висловив лауреат Нобелівської премії з економіки Джозеф Стігліц, закликавши континент сконцентруватися на стимулюванні зростання економіки.

"Мені здається, Європа рухається до суїциду ... Ще жодного разу програма жорсткої економії не була успішною ні в одній великій країні", - заявив колишній економіст Світового банку, виступаючи у Відні.

Австрійське радіо транслювало деякі коментарі Стігліца, які звучать в унісон з наростаючими протестами в Європі проти активно підтримуваного Німеччиною посилення податково-бюджетної дисципліни для вирішення боргової кризи.

"Спад росту призводить до дефіциту, а не навпаки. Думаю, заходи економії призведуть до високого рівня безробіття, яке неприйнятне з політичного погляду і ще більше погіршить ситуацію з дефіцитом", - сказав економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихід із кризи покладають на найманих працівників, а не на купку капіталістів - Чемерис

Він закликав такі багаті європейські країни, як ФРН, більше інвестувати в інфраструктуру, освіту, технології.

"Доходи від таких інвестицій на порядок вищі за вартість капіталу", - підкреслив він.

Прихильність зниження боргового навантаження і скорочення дефіциту для збільшення довіри до країн єврозони, про що лідери блоку домовилися в кінці минулого року, може в кінцевому підсумку мати протилежний ефект, вважає Стігліц.

"Те, про що вони домовилися в грудні минулого року, - це рецепт, який забезпечить смерть (єврозони) в звичному нам вигляді", - попередив Стігліц, обмовившись, втім, що "серце єврозони", що включає низку найбільш стабільних економік, може вижити.

"Сподіваюся ... вони почнуть сперечатися про те, які заходи допоможуть їм стимулювати зростання, а не про те, як задушити один одного загальними зусиллями", - підсумував економіст.

Зараз ви читаєте новину «Європа рухається до суїциду, а не рятується від кризи - нобелівський лауреат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути