вівторок, 24 березня 2015 12:06

Європа кардинально знизила залежність від української газової труби

Європа кардинально знизила залежність від української газової труби
Фото: slovoidilo.ua

Європейський Союз наразі значно краще підготовлений до перебоїв у транзиті російського газу через Україну, ніж під час газової кризи 2009 року, і витримає навіть багатомісячне припинення цих поставок. Такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення економіки енергетики при Кельнському університеті (EWI), пише Deutsche Welle.

Дослідження вчених показало, що в зимовий час у разі перебоїв нестачу газу відчують тільки сама Україна, а також Туреччина, Македонія, Болгарія.

Значення транзиту російського газу через Україну в ЄС останніми роками неухильно знижувалося. Якщо в 2005 році в Європу прокачали 121 млрд кубометрів газу, то в 2014 році цей обсяг знизився до 55 млрд. Це багато в чому пояснюється розвитком газотранспортної інфраструктури, передусім введенням у дію російсько-європейського газопроводу "Північний потік".

В результаті, сьогодні через Україну надходить лише 14% споживаного в Євросоюзі газу. З шести найбільших газових ринків ЄС (Німеччина, Великобританія, Італія, Нідерланди, Франція, Іспанія) лише Італія імпортувала минулого року понад 15% необхідного їй газу по цьому маршруту. Таким чином, він обслуговує в основному невеликі газові ринки ЄС - болгарський, угорський, австрійський, словацький, чеський, наголошується в дослідженні.

Інша причина зниження значення транзиту через Україну - останнім часом активно проводилося переобладнання з'єднувальних газопроводів між національними газотранспортними системами окремих країн ЄС. Сьогодні близько 40% з них здатні працювати в двосторонньому режимі, тобто забезпечувати не тільки прямі, але і реверсні поставки.

Відтак суттєво зросли можливості перекидати блакитне паливо з великих західноєвропейських ринків на невеликі східноєвропейські. "Сьогодні можна поставляти газ з Німеччини через Чехію в Словаччину, а звідти в Україну", - навів приклад Харальд Хеккінг. Ну а Німеччина отримує газ як з Росії, так і з Норвегії та Нідерландів, до того ж частково видобуває його сама.

Перевагою Європи експерт назвав також розширення і без того розгалуженої системи підземних сховищ газу.

Висновок EWI про те, що транзит російського газу через Україну втрачає колишнє значення для ЄС, є, з одного боку, поганою новиною для України, оскільки її роль стратегічного транзитера відходить у минуле. З іншого боку, Україна швидко входить у все більш перспективну нову роль покупця газу реверсом з Європи.

Зараз ви читаєте новину «Європа кардинально знизила залежність від української газової труби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути