четвер, 27 грудня 2012 17:25

Euronews: 2012-й став роком виживання

Euronews: 2012-й став роком виживання
Фото: discussiya.com

Економічна криза 2012 року поширювалася всім світом, але найбільше постраждала Європа.

Як зазначається у підсумковому матеріалі Euronews, у році, що минає, великі та зазвичай стабільні економіки похитнулися, успішні бізнес-сектори зазнали втрат, а Європейський центральний банк пішов на виняткові заходи, аби хоч якось підтримати бізнес-середовище.

Світові рейтингові агентства почали рік зниженням рейтингу дев'яти держав. Цього року вони дуже швидко реагували, якщо країни робили щось не так.

Єврозона весь рік потерпала від безробіття, економії ресурсів, скорочення рівня соціального забезпечення. Економіка Європи поступово йшла на спад, компанії закривалися, погіршувалася статистика, аж поки наприкінці року Єврозона не скотилася в рецесію. Показовим є той факт, що за останні 5 років у Валютному союзі було скорочено 7 млн. робочих місць.

Криза почалась у фінансовому секторі, тому не дивно, що банки зазнали величезного удару цього року. Декому довелося просити про допомогу, інші втрималися своїми силами, але непереливки було усім. Слід зазначити, що саме проблеми іспанських банків заставили Європу запанікувати настільки, аби екстрено націоналізувати 4 банки – операція з порятунку коштувала 37 млрд. євро.

Європейські політики шукали спосіб врятувати фінансовий сектор і таки знайшли його: завдяки Банківському союзу установи мають почати життя з чистого аркуша.

Рішення про створення Банківського союзу європейські лідери прийняли у червні, у грудні дали зелене світлу єдиному наглядовому механізму, що в 2014 році візьме під контроль дві сотні найбільших банків Європи, але при цьому зможе втручатись у справи всіх 6 тисяч банківських установ. Почесну місію довірили Європейському центробанку. ЄЦБ запустив друкарський верстат та видав банкам дешеві кредити. Як зазначають експерти, забагато грошей пішло на викуп суверенних облігацій, урядам це допомогло, але бізнесу – ні, так само це не допомогло європейцям.

Репутація банків псувалась дедалі більше через скандали з фатальними помилками трейдерів і маніпуляціями із ставкою "лібор".

Криза зачепила не тільки Європу - економіки усього світу зазнали серйозних збитків.

Так, намагалися повернути свої економіки на шлях зростання і лідери США та Китаю. Програми стимулювання у США не надихнули бізнес на створення робочих місць, але позитивом було уже те, що кількість безробітних не збільшилася.

Американський центробанк не зупиняв друкарський верстат аналогічно, як і у другій економіці світу - Китаї. Пекін намагався зупинити скорочення економіки через загальний занепад: були кинуті всі сили на стимулювання економіки у намаганні збалансувати вартість запозичень і кредитні можливості банків. Китай відпустив національну валюту, не обмежуючи її зростання.

2012-й був складним роком для світової економіки. Деякі країни пройшли його на високій швидкості, інші - потребували допомоги.

Однак у найгірші моменти країни дійсно перетворювалися на єдине ціле, і саме так вони зустрічають 2013-й.

Зараз ви читаєте новину «Euronews: 2012-й став роком виживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути