понеділок, 12 вересня 2016 13:55

"Енергоринок" заборгував виробникам електроенергії 29 млрд грн

"Енергоринок" заборгував виробникам електроенергії 29 млрд грн

Борг ДП "Енергоринок" перед виробниками електроенергії досяг рекордних 29 млрд гривень і продовжує збільшуватися.

Такі дані на своєму офіційному сайті оприлюднила Всеукраїнська енергетична асамблея (ВЕА) у звіті "Стан підготовки до осінньо-зимового максимуму (ОЗМ) 2016-2017 роках".

За інформацією експертів ВЕА, криза неплатежів на енергетичному ринку не подолана. Щомісяця заборгованість перед виробниками електричної енергії та НЕК "Укренерго" збільшується на 400-500 млн грн. При цьому найбільше, за інформацією експертів, держава заборгувала атомній енергетиці і тепловій генерації – 11,8 і 9,6 млрд грн відповідно.

Тільки за перші 7 місяців поточного року борг перед АЕС (НАЕК "Енергоатом") виріс на 900 млн грн, перед вугільними ТЕС (ПАТ "Центренерго", ДТЕК, ПАТ "Донбасенерго") – на 2,4 млрд грн. За даними ВЕА, продовжує зростати нестача грошових коштів виробників електричної енергії для своєчасного і належного завершення ремонтної кампанії і накопичення вугілля на складах.

Дефіцит грошових коштів збільшується, незважаючи на вжиті керівництвом галузі дії щодо стабілізації ситуації: підвищення тарифів і ОРЦ для промислових споживачів, встановлення НКРЕКП нової методології розрахунку ОРЦ і визначення ціни вугілля в розрахунку ОРЦ за формулою "Роттердам+", введення системи пов'язаних взаємозаліків і т. д.

"Основним джерелом, що генерує кризу неплатежів на ринку електроенергії, є державні органи влади, центральні та місцеві", - стверджують аналітики Всеукраїнської енергетичної асамблеї.

В Україні працює близько 200 виробників електроенергії. Ринок електроенергії зарегульований і функціонує по моделі "єдиного покупця". Всі суб'єкти енергетики (генеруючі компанії, розподільні компанії, постачальники електроенергії) формують Оптовий ринок електроенергії (ОРЕ). Державне підприємство "Енергоринок" є комерційним оператором ОРЕ і тим самим "єдиним покупцем", який повинен своєчасно оплачувати електроенергію, вироблену виробниками всіх форм власності.
Повний текст читайте тут: https://www.rbc.ua/ukr/news/dolg-gp-energorynok-pered-proizvoditelyami-1473674887.html

Зараз ви читаєте новину «"Енергоринок" заборгував виробникам електроенергії 29 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути